Academicieni, încă de la grădiniţă
Fetiţa unei prietene face adunări şi scăderi la grădiniţă. ”Sunt doar numere până la zece, iar copiii sunt atât de receptivi la această vârstă”, a explicat doamna educatoare. Oricât de uşoare ar fi, nu cred că astfel de calcule au ce căuta în grădiniţă.
Dovezile în acest sens sunt copleşitoare. Mai multe studii, realizate în ţări şi perioade diferite, au arătat acelaşi lucru: a forţa un copil de la grădiniţă să îşi însuşească noţiuni academice nu îi aduce avantaje mai târziu, în şcoală. Dimpotrivă, îi întârzie dezvoltarea din punct de vedere social şi emoţional.
sursa foto: pixabay.com
Cel mai complex dintre aceste teste a fost realizat în Germania. Au fost comparaţi copiii din 50 de grădiniţe cu predare academică – adică noţiuni de limbă, matematică şi ştiinţe – cu micuţii din grădiniţe bazate pe joc şi interacţiune socială. În primii ani de şcoală, cei din primul grup au avut note mai bune, pentru că repetau noţiunile deja învăţate. Însă după clasa a III-a, aceştia nu mai erau capabili să asimileze noţiuni noi, nu ştiau să înveţe singuri şi nu se mai adaptau cerinţelor tot mai ridicate de la clasă. Mai mult, nu se integrau în colectivitate. Studiul a determinat guvernul german să modifice programa grădiniţelor. Studii similare au fost făcute şi în Statele Unite, cu aceleaşi rezultate.
Un copil trebuie învăţat să întrebe, să experimenteze, să înţeleagă singur, să îşi hrănească curiozitatea. Să facă analogii, să emită ipoteze, să îşi dea singuri răspunsuri. Copilul are nevoie de un mediu care să îl stimuleze intelectual, nu de unul care să îl constrângă să asimileze noţiuni înainte de a fi capabil să le înţeleagă. Acestea sunt deprinderile care trebuie însuşite în grădiniţă. Şi, aş îndrăzni să spun, cele care ar trebui să predomine şi în şcoală.
Pentru cei care vor să aprofundeze acest subiect, iată studiile la care face referire articolul:
Reading Instructions in Kindergarten: Little to Gain and Much to Lose, Alliance for Childhood
Relationship between Preschool Model and Later School Success, Early Childhood Research&Practice
Distinctions between Academic versus Intellectual Goals for Young Children, University of Illinois
How Early Academic Training Retards Intellectual Development, Psychology Today
Citeşte şi:
COMENTARIILE TALE