Activităţi creative pentru pici. Cum să transformi apa în culori :)
– Cărţi de colorat? Cu gâze şi câini şi pisici? Şi nu ai nevoie de creioane? Sau de acuarele? Cum, îţi trebuie doar o pensulă? Şi numai puţină apă? Şi cum apar culorile pe foaie? Şi sunt chiar culori adevărate?
Aşa a reacţionat Sofia la cărţile astea primite de la Humanitas Junior. Cu o cavalcadă de întrebări puse pe nerăsuflate. A răsfoit ambele volume, s-a bucurat de fiecare personaj de pe fiecare pagină şi apoi a alergat la baie. A luat un pahar şi o pensulă şi… nimic nu a putut-o opri din colorat.
– Uite, apare capul căţelului. Şi, uite, doar am dat cu puţină apă aici. Şi vezi ce albastru frumos? Şi ce ochi mari are! Şi uite câte culori am creat, mami, doar cu apă!
A colorat cu pensula, apoi şi-a băgat chiar şi degete în borcanul cu apă.
– Funcţionează şi aşa! Pot doar să ating puţin cu degetul ud şi apar culorile. Ce tare!
E atât molipsitor entuziasmul ăsta al copiilor când primesc lucruri noi şi interesante… Credeţi că eu nu am încercat? Ba, cum să nu. Am luat şi eu o pensulă şi am stat amândouă aplecate deasupra celor două cărţi până când am scos la iveală culorile din toate paginile. Am folosit chiar şi un mic burete îmbibat cu apă şi paginile s-au colorat si mai rapid.
Sofia nu mai e chiar un copil mic, dar asta n-o împiedică să se bucure de desene, cărţi şi, mai ales, de inovaţii interesante precum aceste pagini care ascund atâtea personaje şi culori. Pentru picii de trei, patru, cinci sau chiar şase ani, cărţile astea mi se par chiar o minunăţie.
- Paginile sunt tratate printr-un procedeu care îi lasă pe copii să aducă singuri la lumină culorile, doar cu ajutorul apei şi al unei pensule sau al unui mic burete. Editura garantează că paginile cărţii sunt sigure pentru copii, chiar dacă aceştia folosesc degetele umede pentru a le colora.
- Tocmai pentru că pot folosi degetele pentru a picta, copiii pot simţi textura foilor, avand astfel o experienţă senzorială şi amuzantă.
- Cele două cărţi sunt îndemânoase, iar copiii le pot lua cu ei oriunde: la grădiniţă, în parc, la bunici, la mare sau la terasă în zilele călduroase care sunt aproape.
- Nu se murdăresc atunci când colorează, avem fotografii care să demonstreze asta 🙂
Ce mi-a mai plăcut la aceste cărţi este că paginile, odată pictate, pot fi decupate şi transformate în mici tablouri. Nimic nu îi încurajează mai mult pe copii decât aprecierea noastră. Aşa că le putem arăta asta expunând paginile cărţilor prin casă. Vor fi dornici să coloreze mai mult, iar asta nu face decât să le dezvolte imaginaţia şi creativitatea.
Nu trebuie să devină pictori ca să îi încurajăm să deseneze sau să coloreze. Copiii noştri au nevoie de artă, chiar dacă nu au un talent deosebit. Trebuie doar să meşterească liber la propriile proiecte şi să îşi antreneze imaginaţia şi creativitatea. Asta îi va ajuta enorm de mult, pentru că:
– vor avea dorinţa de a descoperi lucruri noi şi vor fi inventivi,
– activităţile artistice implică toate simţurile, iar asta le stimulează activitatea cerebrală,
– atunci când ţin în mână o pensulă sau când colorează cu degetele, copiii îşi exersează dexteritatea şi coordonarea.
Şi vă mai dau un argument, pentru mine, cel mai important dintre toate: activităţile artistice reprezintă, pentru copii, oportunitatea de a lua decizii în mod autonom, de a trage concluzii singuri, de a-şi evalua propriile acţiuni şi a acţiona în consecinţă. Asta le creşte încrederea în ei înşişi şi în rezultatele muncii lor.
(P) Dacă vă plac şi vouă la fel de mult cum ne-au plăcut şi nouă, să ştiţi că puteţi găsi cele două cărţi – Transformă apa în culori. E petrecere! şi Transformă apa în culori. Gândăceii veseli – în Librăriile Humanitas, dar şi în alte librării din ţară.
COMENTARIILE TALE