Afecţiune, afecţiune, afecţiune

Eu şi acum mă simt copilul părinţilor mei. Legătura dintre noi a fost mereu puternică şi a rezistat în timp. Sunt sigură că asta m-a ajutat enorm în viaţă. Un studiu al Universităţii Princeton îmi confirmă convingerea. Acesta arată că ataşamentul faţă de părinţi este esenţial pentru o viaţă împlinită.

Ataşamentul faţă de părinţi

sursa foto: freepik.com

Patru din zece copii nu au legături emoţionale puternice cu părinţii lor. Iar asta duce la probleme de comportament şi emoţionale, arată studiul realizat cu ajutorul a 14.000 de copii din Statele Unite. Copiii mai mici de trei ani care nu au dezvoltat încă legături afective cu mama şi tatăl lor sunt mai susceptibili de a deveni agresivi, sfidători şi hiperactivi ca adulţi. Aceste legături se creează în prima etapă a vieţii prin gesturi simple precum a lua în braţe, a mângâia sau a consola.

Părinţii care răspund nevoilor copilului şi sunt sursa lor de confort, îi ajută de fapt pe cei mici să îşi controleze propriile sentimente şi comportament,

spune Sophie Moullin de la Departamentul de Sociologie al Universităţii Priceton. Studiul arată că cei care au avut legături puternice cu părinţii lor au devenit mai rezistenţi emoţional, au dezvoltat abilităţi de vorbire şi de logică mai bune, mult înainte de a merge la şcoală.

Ceilalţi copii, care nu se simţeau puternic legaţi emoţional de părinţii lor, au avut probleme de comportament şi de învăţare la şcoală. Ei îşi evitau părinţii când erau supăraţi, pentru că oricum aceştia le ignorau nevoile. Efectul s-a prelungit şi în viaţa adultă.

Atunci când un copil neajutorat vede că părintele îl mângâie când plânge, el va creşte cu siguranţa că nevoile sale vor fi împlinite. Legătura cu mama şi tatăl va fi una puternică,

spune Susan Campbell, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh. Dimpotrivă, dacă va fi lăsat singur va deveni frustrat, retras şi dezorganizat.

Celor care susţin că nu ar trebui să le acordăm atâta atenţie copiilor, pentru că asta îi răsfaţă, le repet rezultatul studiului: patru din zece copii nu se simt legaţi emotional de părinţii lor, iar asta îi va afecta toată viaţa.

 

Articol bazat pe:
Baby Bonds: Parenting, attachment and a secure base for children, Science Daily

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

Citeşte şi:

  • pedeapsa corporala copii
    Chiar şi o singură palmă poate răni

You may also like...

1 Response

  1. October 22, 2015

    […] […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *