Alăptarea. Nu e totul ca în poveşti.
Au trecut aproape opt ani de când am născut-o pe fetiţa mea. Naşterea a fost uşoară, însă alăptarea a fost un chin. La spital, nimeni nu te învăţa nimic. Alăptau la ore fixe, zeci de mămici în rând. Asistentele mai mult te umileau şi te făceau să te simţi prost că nu ai lapte, că nu ştii cum şi ce trebuie să faci. Internetul era un lux pe atunci, aşa că singurul ajutor venea de la puţinele cărţi de specialitate din librării. Niciuna nu era, însă, prea explicită cu privire la poziţia corectă a copilului în timpul suptului sau la igiena sânului după naştere.
După numai o lună de reprize sporadice şi dureroase de alăptat am făcut mastită, iar infecţia sânului a fost atât de serioasă, încăt a trebuit să întrerup alăptarea definitiv. Asta a fost experienţa mea. Sunt convinsă că lucrurile ar fi stat altfel acum. Aş fi avut unde să citesc mai multe, m-aş fi putut pregăti mai bine pentru a putea să-i ofer fetiţei mele cel mai bun lapte din lume, acela de mamă. Acum sunt o mulţime de oportunităţi, de la site-uri de internet, până la cursuri gratuite pentru viitoarele mame organizate în multe oraşe din ţară. Şi e bine că se întâmplă aşa. Pentru că alăptarea ar trebui să fie ca în poveşti.
Am fost şi eu la un astfel de curs despre alăptare şi beneficiile ei. Cam târziu, recunosc 🙂 Am aflat, astfel, de ce nu am putut alăpta, de ce mi s-au infectat sânii, de ce nu am putut oferi lapte matern copilului meu. Ca să nu treceţi prin experienţa mea chinuitoare, iată câteva sfaturi importante pe care le-am primit de la medicii pediatri în cadrul conferinţelor SocialMoms, pe care vi le recomand cu căldură. Sunt gratuite şi vă pot fi de mare ajutor.
- Nu există duşman mai mare pentru mamele care alăptează decât stresul şi oboseala. Aveţi nevoie de un mediu cald şi de relaxare atunci când vă întoarceţi acasă de la maternitate.
- Aveţi încredere în puterea voastră de a alăpta. Doar 2% dintre mame nu produc lapte, din motive legate mai ales de malnutriţie.
- Nu există lapte bun sau mai puţin bun. Fiecare mamă are laptele ideal pentru bebeluşul ei.
- Oferiţi sânul bebeluşului de fiecare dată când el cere, nu după program fix sau respectând cine ştie ce reguli de pe vremea străbunicii.
- E ideal ca prima alăptare să aibă loc la cel mult două ore după naştere.
- E bine să vă alăptaţi copilul cel puţin până la 6 luni în mod exclusiv de la sân, apoi, diversificat, până la 2 ani.
- Nu folosiţi biberon sau suzetă în primele zile după naştere. Obiceiul de supt al copilului se va modifica.
- E important ca nou-născutul să mănânce de la ambii sâni, altfel, doar unul dintre ei va produce lapte.
Cum a fost experienţa ta cu alăptarea?
Citeşte şi: Prima oră din viaţă, minut cu minut sau Prima naştere, în aşteptarea magiei
COMENTARIILE TALE