Anii de gimnaziu, cei mai grei pentru mame?
Mai ţineţi minte când copiii noştri erau mici de tot? Ne făceam griji tot timpul, tremuram la fiecare strănut al lor, ne întrebam de ce nu merg încă singuri în picioare, de ce nu le-a ieşit primul dinte, de ce întârzie să vorbească. Nu ştiam ce să le dăm de mâncare, ne chinuiam cu diversificarea. Toate emoţiile erau amplificate de nopţile nedormite şi de temerile noastre peste măsură.
Ni s-a părut cea mai grea perioadă din viaţă. Dar nu e deloc aşa, pentru că satisfacţia pe care o simţeam era enormă în fiecare zi. Mamele care au trecut deja de perioada primei copilării spun că greul cel mai greu vine în anii de gimnaziu. Şi că e o perioadă bulversantă.
sursa foto: freepik.com
Fetiţa mea e încă în clasa a doua, aşa că nu pot vorbi din experienţă. Mi se pare important, însă, să ştiu ce mă aşteaptă ca să mă pot pregăti mai bine. Aşa că am fost curioasă să citesc cel mai amplu studiu* realizat până acum la nivel internaţional legat de nivelul de satisfacţie şi de stres al mamelor în diverse perioade de dezvoltare a copilului.
Mii de mame cu nivel de pregătire mediu şi ridicat au răspuns întrebărilor echipei de cercetători. Toate au spus că gimnaziul a fost perioada cea mai stresantă pentru ele. Pentru că s-au simţit singure şi au văzut cum copiii lor se îndepărtează de ele. Sunt rare zilele în care au mai simţit frumuseţea şi satisfacţia de a fi mamă. Toate acestea s-au întâmplat pentru că, în viaţa copiilor, au avut loc cele mai multe, mai rapide şi mai dramatice schimbări:
- Copiii intră în perioada de pubertate, se schimbă, sunt instabili emoţional, predispuşi la acţiuni riscante şi periculoase.
- Dialogul între părinţi şi copii se leagă greu şi este superficial. Certurile sunt la ordinea zilei, uşa de la cameră se trânteşte, adesea, cu zgomot.
- Copiii trebuie să se adapteze unui mediu şcolar impersonal, cu mai mulţi profesori care nu le cunosc potenţialul. Perfomanţele lor şcolare contează mai mult şi sunt discutate între colegi, adesea cu răutate.
- Copiii încearcă să îşi facă un grup de prieteni, iar popularitatea devine foarte importantă.
Mamele simt toate aceste schimbări bruşte prin care trec copiii. Şi le este din ce în ce mai greu să îi ajute. O îmbrăţişare, o poveste de noapte-bună şi câteva cuvinte blânde nu mai funcţionează, aşa ca înainte.
O altă sursă de stres pentru mame este stabilirea limitelor. Prea multe constrângeri îndepărtează un copil, mai ales la vârsta adolescenţei. Prea puţine, îl pot conduce către comportamente riscante. Mamele sunt confuze şi nu mai ştiu cum să reacţioneze la ochii daţi peste cap, la cuvintele dure, la certuri, la minciuni şi tertipuri, la respingere. Mai ales respingerea este cea care provoacă durere mamelor.
se arată în studiul publicat în Developmental Psychology.
Când li s-a cerut să spună lucrurile care le lipsesc cel mai mult din perioada când copiii lor erau mai mici, mamele au enumerat:
- Nu îi mai ştiu prietenii,
- Era mai uşor când era un singur învăţător şi puteai să ştii cum se descurcă la şcoală,
- Nu mai are nevoie de mine atunci când face teme,
- Nu mai are nevoie de mine pentru a se întâlni cu prietenii,
- Nu mai am voie să stau lângă el, să îi îndrept cămaşa sau să îi aranjez căciula. Ceva în comportamentul meu s-a schimbat atât de mult, încât pare să îi fie ruşine cu mine,
- Nu mai primesc bileţele cu ”Te iubesc, mami”,
- Nu ne mai îmbrăţişăm,
- Nu îmi mai cere sfatul,
- Nu mai stăm de vorbă.
Mie mi-e frică tare de perioada asta de gimnaziu. Mai am doi ani şi puţin până atunci, dar văd deja primele semne ale independenţei şi încăpăţânării pre-adolescentine la fiica mea. Cred că nouă, mamelor de azi, ne va fi şi mai greu în perioada asta oricum dificilă. Pentru că ne-am crescut copiii cu mai puţine reguli, rigoare şi pedepse decât am trăit noi. I-am încurajat să fie liberi şi să spună mereu ceea ce gândesc. Nu spun că am făcut un lucru rău, ci că ne trebuie multă măiestrie pentru ca asta să nu se întoarcă împotriva noastră şi mai ales împotriva lor, a copiilor noştri, peste numai câţiva ani.
*Articol bazat pe:
What it feels like to be a mother. Variations by children’s developmental stages, Developmental Psychology
Mothers, you think babies are tough? Wait until middle school, Science Daily
Poate ţi-ar plăcea să citeşti şi:
COMENTARIILE TALE