Are 8 ani. Citim şi acum poveşti împreună. E tare bine.

Îi citesc fetiţei mele poveşti de când era mică. Nu am făcut o obsesie din asta, dar îi citesc seara, înainte de culcare, ori de câte ori pot. Îi citesc chiar şi acum, când are opt ani. Şi asta o face fericită. Pentru că cititul împreună a devenit momentul nostru de linişte, clipa când ne ţinem de mână şi intrăm amândouă în aceeaşi poveste.

Eu îi citesc doar fetiţei mele, însă am cunoscut pe cineva care vrea să convingă pe toată lumea că cititul împreună e un dar preţios pe care ar trebui să îl facem copiilor noştri. Se numeşte Brandi Bates şi s-a mutat din Statele Unite împreună cu familia la Lupeni, în Valea Jiului. Proiectul ei, Citim Împreună România, e ambiţios, necesar şi atât frumos. Ea organizează ore de lectură exact acolo unde e mai multă nevoie: în biblioteci, în grădiniţe şi în şcoli. Adună laolaltă părinţi, bunici şi copilaşi dornici să citească împreună. Brandi Bates e convinsă că 20 de minute pe zi de citit împreună cu copiii fac minuni. Îi admir munca şi o susţin.

Citim impreuna

sursa foto: Brandi Bates

Din experienţa ultimului an, din zecile de ore de lectură, din modul în care copiii au reacţionat la poveştile care le-au fost citite, Citim Împreună România a făcut o listă a celor mai bune cărţi de citit împreună apărute în anul 2016. Sunt cărţi care iubesc copiii, care sunt frumos ilustrate şi scrise în aşa fel încât trezesc bucurie chiar şi în cei mai mici dintre copii.

16-carti pentru copii

sursa foto: Citim Împreună România

Începând din 2017, ne dorim să alegem împreună cu voi cele mai bune cărţi de citit împreună cu copiii în cadrul unui eveniment anual. Pentru prima dată, părinţii, bunicii, profesorii, educatorii şi bibliotecarii vor avea posibilitatea să propună cărţile preferate şi apoi să le voteze pe cele mai bune. Vom decerna trei premii:

 • Cea mai bună carte de citit împreună cu copiii tradusă în limba română,
 • Cea mai bună carte de citit împreună cu copiii scrisă de un autor român,
 • Cea mai populară carte de citit împreună cu copiii – desemnată pe baza voturilor voastre.

Citim Împreună România şi Educaţie cu dragoste vor să încurajeze publicarea mai multor cărţi pe care adulţii să le citească împreună cu copiii, încă de când aceştia sunt foarte mici. Dorim să îi apropiem pe copii de lectură, citindu-le poveşti grozave, pe măsura imaginaţiei şi a spiritului lor viu. Aşa, ei vor iubi cărţile mereu. 

Ce spuneţi? Ne ajutaţi?

You may also like...

3 Responses

 1. Benea Adriana says:

  Lewis Carrol-Alice in Tara Minunilor
  In traducerea Antoanetei Ralian

 2. Monica says:

  Depinde de varsta.Va recomand: Julia Hubery-Un prieten ca tine, Julia Boehme, Julia Ginsbach-Tafiti( toate cele patru volume).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *