Aşa cum noi ne privim corpul, aşa o vor face şi fiicele noastre
E vară. Pentru multe femei, aceasta este o perioadă plină de vinovăţie şi ruşine. Pentru că trebuie să îmbrace costumul de baie. Şi în loc să fie o bucurie, asta se transformă în tortura dinaintea plecării în vacanţă: diete peste diete, înfometare, priviri nemulţumite în oglindă şi invidie la adresa prietenelor care au pus deja pe Facebook fotografii în care arată perfect pe plajă.
Nu-i aşa că, măcar puţin, puţin, ne recunoaştem şi noi în asta?
sursa foto: pixabay.com
V-aţi gândit vreodată că fetele noastre ne privesc atunci când noi ne strâmbăm la imperfecţiunile corpului nostru? Şi oare ce îşi spun, atunci când noi probăm zeci de costume de baie şi de haine şi nu suntem mulţumite. Şi ce exemplu le dăm când ne privăm de hrană numai ca să arătăm bine în fotografiile cu care ne lăudăm pe contul de socializare?
Dacă noi avem o părere proastă despre propriul corp, atunci şi fiicele noastre vor creşte la fel, desconsiderându-se.
Ştiţi, foarte bine, în ce fel de lume trăim. Societatea noastră preţuieşte aspectul fizic şi îl ridică la rang de Dumnezeu. Corpul nostru este considerat cel mai important aspect al identităţii noastre. În fiecare zi, fiicele noastre primesc acest mesaj, pe Facebook, în filme, în reclame, pe stradă.
Pentru ele, este infinit mai greu decât a fost pentru noi. Nici nu îmi imaginez ce e în sufletul lor, când băieţii nu se uită şi nu vorbesc decât cu fetele considerate cele mai frumoase. Când toate colegele lor postează non-stop fotografii provocatoare şi sunt considerate populare în funcţie de like-urile pe care le obţin. E o junglă acolo şi dacă nici noi nu le ajutăm, atunci cine?
Copiii se nasc cu stimă de sine, numai că ea trebuie păstrată. Pentru că este călcată în picioare de lumea care ne înconjoară,
a spuns Urania Cremene, parenting trainer, în cadrul conferinţei Social Media For Parents 2017. Şi sunt de acord cu ea.
Dacă fetele noastre îşi vor face griji din pricina greutăţii, a culorii părului, a formelor sau a lungimii picioarelor nu vor avea nicio şansă să crească adulţi cu încredere şi stimă de sine.
Iar când noi ne uităm în oglindă şi strâmbăm din nas, cum să ne aşteptăm ca fiicele noastre să se comporte altfel?
În România nu s-a făcut un astfel de studiu, dar în America o cercetare recentă ( Teens, Social Media And Body Image) a arătat că:
80% dintre femei nu sunt mulţumite de felul în care arată
70% dintre femeile cu o greutate normală ar vrea să fie mai slabe
78% dintre tinerele de 17 ani cred că sunt prea grase
46% dintre fetele între 11 şi 13 ani recunosc că ţin diete în mod constant
E cât se poate de clar că nemulţumirile legate de felul în care arătăm reprezintă una dintre cele mai importante probleme ale zilelor noastre. Şi ea poate duce la depresie, anxietate şi probleme de nutriţie, cum este anorexia.
Fiicele noastre ne observă, ne copiază atitudinea şi comportamentul şi ne urmează exemplul.
Nu toate suntem Barbie, iar eu, personal, nici nu mi-aş dori să fiu. Cred că nici voi. Aşa că, recunosc în gura mare: sunt mică de statură, uneori prea copilăroasă, deloc cochetă. Nu îmi ascund firele albe, sunt semnul timpului frumos care a trecut peste mine. Nu mă machiez, doar mă îngrijesc. Dar sunt bine în pielea mea. Sper ca fiica mea să observe asta şi să preţuiască şi ea perfectele ei imperfecţiuni.
CÂŞTIGĂ UN LOC ÎNTR-O TABĂRĂ DE VARĂ
Copilul tău va învăţa programare, editare foto şi video, se poate juca cu roboţi lego şi poate crea scene 3D în Minecraft.
Concursul se încheie pe 10 iulie 2018
COMENTARIILE TALE