Basme româneşti… altfel + CĂRŢI CADOU
Vlad e un băieţel de 10 ani cu totul obişnuit. E doar puţin supărat că părinţii l-au trimis la bunici peste vară, pentru că mama lui aşteaptă un bebeluş. În sătucul uitat de lume din Transilvania, Hoghiz, Vlad nu prea reuşeşte să îşi facă prieteni. Ceilalţi copii îl privesc câş şi îl consideră un băiat ciudat de la Bucureşti.
În satul fără televizor sau tabletă, şezătorile lui Nea Vasile sunt singura sursă de poveşti cu Zmei şi Cai Fermecaţi. Vlad râde de basmele localnicilor, dar… ajunge să facă parte din ele. Pe Celălalt Tărâm, ajutat de Blajini și Uriași, băiatul se va lupta cu Iele, Zmei, Strigoi, Căpcăuni, Balauri și Solomonar. Totul pentru a ajunge la Sânziene și a duce la îndeplinire misiunea care i-a fost încredințată de Ursitoare.
Aşa este Andilandi, seria fantasy scrisă de Sînziana Popescu. De fapt, o combinaţie inspirată între basmele noastre populare şi personaje moderne, între mitologia românească şi întâmplări din viaţa reală a copiilor de azi. O recomand pentru puşti ceva mai mărişori, de peste 9, 10 ani.
Seria Andilandi include șapte romane și un volum de povestiri. Primele două cărţi au fost reeditate de editura Nemi şi pot fi găsite în toate librăriile din ţară. Primul volum, scris de Sînziana acum câţiva ani, a fost distins cu Premiul „Asociației Scriitorilor din București” în 2009 și a fost adaptat pentru radio într-o mini-serie produsă de Teatrul Național Radiofonic.
Atunci când mi-am făcut documentarea pentru micul meu roman de aventuri, „Andilandi. Călătoria lui Vlad pe Celălalt Tărâm”, m-am oprit doar asupra câtorva dintre personajele mitologice descrise în basmele populare româneşti ori analizate în diverse studii folclorice de marcă. Pe unele le-am preluat ca atare, pentru că şi-au găsit singure locul și rostul în intriga pe care o construisem. Pe altele le-am modificat ori m-am oprit asupra unor versiuni acceptate numai în anumite zone ale ţării. De fiecare dată însă m-am străduit să rămân fidelă regulilor, nu excepțiilor și, nu în ultimul rând, basmelor copilăriei mele,
explică scriitoarea Sînziana Popescu.
CÂŞTIGĂ O ÎNTÂLNIRE CU SCRIITOAREA SÎNZIANA POPESCU PENTRU CLASA TA!
Sînziana Popescu vrea să se întâlnească cu copiii dintr-una dintre şcolile din Bucureşti şi să îi convingă de faptul că basmele noastre sunt din nou la modă. Iar editura Nemi oferă clasei câştigătoare 10 pachete cu cărţi din seria Andilandi. Aşadar, dacă vreţi ca Sînziana să vină în clasa voastră, spuneţi-mi, într-un comentariu pe blog la acest articol, ce personaje din mitologia noastră cunoaşteţi.
UPDATE CÂŞTIGĂTOR
Câştigătorul cărţilor şi al unei întâlniri cu scriitoarea Sînziana Popescu este Luiza Almagiu, scoala 194 Bucuresti. Felicitari!
Bună ziua. Lista cu personajele din mitologia românească cunoscute de Bogdan, fiul meu în vârstă de 10 ani, este următoarea: Zmeul Zmeilor, Prâslea cel Voinic, Muma Zmeilor, Făt Frumos, Muma Padurii, Greuceanu, Ileana Cosânzeana şi Baba Dochia.
Fiica mea, Mihaela, care este in clasa aVa A la scoala nr 194 din Bucuresti, imi spune ca ar fi incantata sa o intalneasca pe dna Sanziana Popescu. Personajele preferate ale Mihaelei din mitologia noastra sunt: Ileana Cosanzeana, Fat Frumos,Sfanta Vineri, Sfanta Duminica.
Ar fi un lucru minunat sa o avem pe dna Popescu alaturi de noi.
Multumim
Sunt învățătoare la clasa a II-a a Liceului Tehnologic Sf Antim Ivireanu din Drumul Taberei. Personajele din basme ne sunt mai putin cunoscute, dar am fi tare dornici sa le cunoastem.Va astept cu drag la noi in clasa! Multumim!
O oportunitate minunata pentru copiii din clasa a I-a A a Scolii Gimnaziale Numărul 7 din București. Personaje din mitologia noastră despre care am citit: zmei, iele, căpcăuni, solomonari, cai cu puteri magice, Sfânta Vineri, Fat Frumos.
Sunt învățătoare la Școala Gimnazială nr. 181,București. Copiii mei ar fi încântați să întâlnească o scriitoare care să-i ajute să indrageasca personajele (mitologice sau actuale). Au fost impresionați de întâlnirea cu doamna Cristina Andone și sunt nerăbdători să repete experiența.
Făt Frumos, Zmeul,Muma Pădurii. Ar fi o încântare sa fim vizitați de doamna Sanziana Popescu!
balauri, naluci, capcauni, zane, iele, zmei
Bună seara!
Recent am avut săptămâna “Școala altfel”. Am mers la Opera Comică împreună cu elevii mei , clasa a II a E, Școală Gimnaziala “Principesa Margareta”. I.am întrebat dacă doresc să vadă “Hapciu în Re Major” sau ” Harap-Alb”. Eu le văzusem deja pe amândouă, împreună cu fiica mea și le am povestit pe scurt. Ce au ales? Harap-Alb!!!
Și, pentru a răspunde la întrebarea cu personajele: Harap-alb, Calul nazdravan= Mârțoaga, Spânul, Împăratul Roșu, Împăratul Verde, Păsări Lăți Lungilă, Setilă, Gerilă, Flămânzilă, Ochilă, Crăiasa Furnicilor, Crăiasa Albinelor, Sfânta Vineri, Sfânta Duminică, Zgripțuroaica, Muma Pădurii, zmeul, ” Moșul” ,””Baba”, Fata Mosului, Fata Babei, cățelușa, părul cu poame, fântână cu apa, cuptorul cu plăcinte ( le am întîlnit in mai multe povesti nemuritoare), Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, Gheonoaia, iepurele nazdravan, cerbul etc.
Le am citit din ” Povești românești “, ” Povești europene” , ” Cele mai îndrăgite povești cu animale” . Le a plăcut foarte mult!
Acum citesc singuri cărțile din seria ” Prima mea lectura”.
Vă așteptăm cu drag!!!
Praslea, Capcaunul, Fat-Frumos, Balauri cu 7 capete, Ileana Cosanzeana, Zanele, Muma padurii, Zmeul zmeilor.
Scoala nr 75 Leonardo da Vinci
Zmeu, balauri, Iele
Rasfoiesc manualul de limba si literatura romana al fetitei mele de clasa a V-a. Este impartit in 6 unitati de invatare. Cea pe care o studiaza acum se numeste “Calatoresc prin basme” si este prezentat un fragment din “Zâna munților”, basmul cules de Petre Ispirescu. Cred ca ar fi momentul ideal sa o intalneasca pe Sânziana Popescu si sa porneasca alaturi de colegi intr-o calatorie fantastica în Celalălalt Tărâm, să descopere că basmele romanesti sunt din nou la moda.
Cu totii au auzit de Făt Frumos, Greuceanu, Prâslea cel Voinic, Harap Alb, Ileana Cosânzeana, Muma Pădurii, Sfânta Vineri, Zmeul, Calul Năzdrăvan şi Pasărea Măiastră.
Cu siguranță ar fi încântați să cunoască şi alte personaje fantastice – iar seria Andilandi reprezinta poarta catre o lume minunata, plina de imaginatie si mister, care îi poate captiva şi convinge că cititul este o super-putere.
Invitam eroii de basm la Scoala Gimnaziala Nr.194 !
Cunoastem următoarele personaje: Prâslea cel voinic si merele de aur, Căpcaunul, Harap-Alb, Setilă, Flămânzilă, Făt-Frumos, Balauri cu 7 capete, Ileana Cosanzeana, Zanele, Muma padurii, Zmeul zmeilor, Impăratul Roșu, Impăratul Verde …
Scoala gimnaziala nr. 79
POVESTI CU FETI-FRUMOSI SI ILENE COSANZENE. Scoala Gimnaziala Nr.194
Pacala, Tandala, Ileana Cosanzeana, Fat Frumos
Fiul meu, din clasa a V-a A la școală 194 îmi relatează în fiecare seara întâmplări din manualul acestuia de romana. Personajele preferate ale acestuia din mitologia românească sunt: Zâna Munților, Făt Frumos, Ileana Cosânzeana,Setilă, Flămânzilă, Împăratul Roșu, Sfânta Vineri dar şi Zmeul Zmeilor.
Am facut cunostinta cu urmatoarele personaje: Prâslea cel voinic si merele de aur, Căpcaunul, Harap-Alb, Setilă, Flămânzilă, Făt-Frumos, Balauri cu 7 capete, Ileana Cosanzeana, Zanele, Muma padurii, Zmeul zmeilor, Impăratul Roșu, Impăratul Verde, Sfanta Vineri, Zmeul,
Scoala gimnaziala nr. 194
Va așteptăm și în școală gimnazială 194 pentru a-i indemna pe copii noștri să îndrăgească basmul românesc alaturi de Ileana Cosânzeana și de Făt-Frumos.