Călătoria cu bebeluşul. Ce trebuie să ştii.
Îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, primul zbor cu avionul împreună cu Sofia. Avea doar trei luni. Am avut emoţii, am făcut bagajul o săptămână, nu ştiam cum e mai bine să procedez cu laptele şi biberoanele. Am citit mult despre reguli şi recomandări cu privire la prima călătorie a copilului şi tot aveam impresia că nu ştiu nimic. Cu ajutorul Centrului European al Consumatorilor, am făcut o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştiţi pentru o călătorie linştită alături de copii.
sursa foto: freepik.com
PRIMUL ZBOR CU AVIONUL
- Copiii născuţi fără complicaţii pot călători de la 7 zile. Totuşi, unele companii aeriene nu permit zborul nou-născuţilor mai mici de 2 săptămâni.
- Copiii între 6 luni şi 2 ani pot sta în braţele adulţilor sau într-un scaun de maşină aşezat pe un scaun al avionului. Copiii care au peste 2 ani trebuie să ocupe scaunul lor şi să plătească acelaşi preţ ca adulţii. Unele companii aeriene continuă să acorde o reducere copiilor până în 12 ani.
- La zborurile lungi, unele companii aeriene au pătuţuri de călătorie aşezate în zona din spatele toaletelor sau lângă coridor. Acestea se pot ajusta în funcţie de greutatea, înălţimea sau vârsta bebeluşului.
- Copiii până la 2 luni trebuie să stea în braţele adulţilor la decolare şi aterizare, chiar dacă au propriul scaun pentru restul călătoriei.
CE MÂNCARE LUĂM IN BAGAJ
Companiile aeriene au, de obicei, mâncare specială pentru copii, dar este de preferat să nu te bazezi pe asta. Ia cu tine o porţie de mâncare sănătoasă.
Nu uita că nu ai voie să urci cu lichide la bord. Poţi pregăti biberoane de maximum 100 ml, pe care trebuie să le pui în pungi de plastic, transparente şi resigilabile. Însă poţi lua cu tine 2,3 biberoane.
SFATURI DE LA PĂRINŢI EXPERIMENTAŢI
1.
Scutece umede, băuturi, gustări şi haine de schimb sunt esenţiale într-o călătorie
2.
Asigură-te că bagajul de mână nu este mare, ca să poţi avea mai uşor grijă de copil
3.
Schimbarea presiunii în timpul zborului poate fi neplăcută, mai ales pentru bebeluşi. E indicat să îl alăptezi în timpul decolării şi a aterizării sau să îi dai o suzetă
4.
Ia în bagajul de mână suficiente jucării
5.
Ataşează de bagajul de mână o etichetă cu numărul zborului şi numele.
6.
Încearcă, pe cât posibil, să menţii programul de somn şi de masă al copilului chiar dacă asta înseamnă să sacrifici alte activităţi. Rutina, chiar şi în călătorie, e importantă pentru cei mici.
Dacă mai aveţi nevoie şi de alte informaţii, site-ul Centrului European al Consumatorului e creat special pentru a vă ajuta.
P.S.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. O dată pe săptămână îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂
Citeşte şi: Primii ani de viaţă durează o viaţă.
COMENTARIILE TALE