Când copilul nu se mai satură de joacă. O fi bine, o fi rău?
– Un set de construit cu personaje.
Avea patru ani când mi-a spus asta.
– Sofia, ce ai vrea de ziua ta?
– Un set de construit cu personaje.
Avea cinci ani atunci. Acelaşi lucru l-a vrut şi la şase, şapte, opt, nouă, chiar şi la 10 ani. Ce credeţi că ne-a spus când a împlinit 11 ani?
– Aş vrea un set de construit cu personaje.
E atâta bucurie în ochii ei atunci când construieşte şi scoate la iveală personajele, animalele, povestea din spatele setului pe care l-a primit. Apoi povestea se împleteşte cu cea de dinainte şi micuţele personaje îşi găsesc prieteni printre celelalte figurine pe care le-a construit până atunci.

Copiii pot folosi acest tip de joc pentru diferite scopuri. Uneori nici nu ne dăm seama cât de mult îi ajută personajele acelea în miniatură pentru a-şi fixa amintiri, pentru a exersa o viitoare vizită la doctor sau la dentist de care le este teamă, pentru a-şi exprima un sentiment pozitiv sau negativ, pentru a cerceta şi studia anumite fenomene.
Când copiii încep un joc de rol, ei generează idei şi poveşti, organizează acţiunile care au loc în acea naraţiune şi dau putere simbolică diverselor obiecte cu care se joacă. Şi acest tip de joc este benefic atât copiilor cu înclinaţii către domenii artistice, cât şi celor înzestraţi pentru ştiinţe.
În ştiinţă şi inginerie, abilitatea de a fi flexibil în gândire este importantă. Oamenii de ştiinţă trebuie să fie capabili să genereze ipoteze, să depăşească vechile metode şi să se gândească la noi moduri, mai creative, în care să rezolve o problemă. În artă, procesele afective sunt mai importante. Artistul are nevoie să îşi amintească experienţele prin care a trecut şi trebuie să aibă abilitatea de a transforma acele amintiri în expresii artistice universale,
Şi mai este ceva ce mi se pare important. Joaca aceasta de-a personajele îi învaţă pe copii multe dintre lucrurile pe care noi ne chinuim să le explicăm şi nu prea găsim cuvintele potrivite pentru a-i face să le înţeleagă.
Jocurile de rol au capacitatea de a-i învăţa pe copii ce înseamnă să rezişti tentaţiei de o obţine imediat o recompensă şi cum să ai un comportament civilizat. Mai mult, le reduce agresivitatea. Totul se întâmplă în mod firesc, atunci când copiii inventează diverse scenarii şi le povestesc colegilor lor de joacă. Atunci când îşi asumă un rol din acel scenariu, copiii capătă abilităţi sociale precum: rezolvarea problemelor, comunicarea şi empatia”,
(P) Sunt convinsă că lucrurile stau, într-adevăr, aşa. E de ajuns să vă uitaţi la fotografiile acestea cu Sofia asamblând şi jucându-se cu seturile Playmobil pe care le-a primit.Sunt trei seturi cu totul speciale, pentru că ele au personajele din filmul Playmobil şi recompun scene din animaţia care rulează şi în cinematografele de la noi din ţară. E un film despre prietenie şi legătura puternică dintre fraţi, dar totul este îmbrăcat într-o aventură prin diverse lumi. Marla trebuie să aibă grijă de fratele ei, Charlie, după moartea părinţilor. Atunci când el dispare, fata pleacă în căutarea lui prin cele mai îndepărtate tărâmuri. Pe drum se împrieteneşte cu diverse personaje, printre care un agent secret, un şofer vorbăreţ şi un roboţel simpatic.
Seturile Playmobil reconstituie aceste lumi prin care trece Marla în căutarea fratelui ei. Într-unul dintre seturi, copiii vor găsi camionul cu mâncare al lui Del vorbăreţul, iar în altul maşina sport a lui Rex Dasher, agentul secret.
Sofia a primit setul cu Robitron şi drona sa. Amândoi vin în sprijinul Marlei ori de câte ori aceasta are nevoie. Elicele dronei se învârt, macaraua funcţionează, iar rachetele chiar se pot lansa. Am simţit asta pe propria-mi piele 🙂
Tot inspirat de film este şi setul în care Marla poartă costumaţie de cowboy şi călăreşte un cal înaripat, dar şi cel în care fratele ei, Charlie, este prins de nişte hoţi periculoşi şi ţinut într-o cuşcă trasă de cai. Arcul de pe cuşcă trage cu săgeţi, uşa de la cuşca unde este ţinut Charlie se poate deschide şi închide, iar braţul de deasupra este extensibil. Toate seturile au multe accesorii şi unele conţin chiar şi abţibilduri.
*Articol bazat pe informaţii din studiile:
Pretend Play and Creative Processes, Journal of Play
The Need for Pretend Play in Child Development, Psychology Today
COMENTARIILE TALE