Când profesorii sunt bătuţi în clasă de elevi

O profesoară de la o şcoală dintr-o comună este umilită de elevii săi de clasa a VIII-a. E bătută cu palma la fund, de mai multe ori, i se vorbeşte urât, nu este lăsată să iasă din clasă.
Totul este filmat şi elevii se distrează, ba chiar sunt mândri de ceea ce au făcut. Profesoara e cât ei de înaltă. E vizibil speriată. Pare că orice se poate întâmpla în clasă. Iar aceia nu sunt decât nişte copii.

profesoara batuta de elevi

Nimic nu justifică un astfel de gest. Nimic, niciodată.
Poate veţi spune: s-a întâmplat într-o şcoală de sat. Eu nu cred că asta contează.
Poate veţi gândi: e ora de Educaţie Civică. Eu nu cred că are importanţă.
Poate veţi zice: Dacă profesoara ar fi ştiut să impună respect, ar fi fost tratată cu respect. Da, dar să impui respect a devenit o misiune aproape imposibilă.

Copiii de astăzi nu mai ştiu ce înseamnă respectul. Pentru nimeni şi pentru nimic. Cu atât mai puţin pentru şcoală, pentru profesori, pentru carte sau pentru învăţătură. Pentru că au crescut într-o ţară în care educaţia nu mai contează. E numai pentru fraieri.
De ce ar fi important să citeşti, dacă cei care te conduc, cei care apar la televizor, cei care au maşini şi haine scumpe nu ştiu să lege două vorbe?
De ce să te chinui să înveţi, când poţi fura, când te poţi fofila, când te poţi descurca tu cumva în viaţă?
De ce să fie important să ai o meserie, când asta nu îţi asigură un trai decent?
De ce să respecţi pe cineva, când nimeni nu mai respectă pe nimeni în jurul tău? Când toată lumea îşi vede doar propriul interes şi calcă pe restul în picioare?

Copiii de astăzi nu mai ştiu ce înseamnă ruşine. Pentru ei, nu e nicio ruşine să nu ştii, să nu fii educat, să nu înveţi. Nu e nicio ruşine dacă nu vorbeşti corect sau dacă nu ştii să citeşti.
Şi de ce să simtă ruşine, când nimeni nu mai are pic de ruşine în jurul lor? Când ne înjurăm pe stradă, când ne luăm la bătaie, când ne bălăcărim în Parlament?

Copiii de astăzi sunt rezultatul zecilor de reforme eşuate din învăţământ şi din societate. Nu mai au repere morale, tot ceea ce văd în jur e doar spoială, impostură, agresivitate şi goană după bani. Să le impui respect e foarte greu. Să îi înveţi ce înseamnă ruşinea e aproape imposibil.

P.S.
Unul dintre elevii care au agresat-o pe profesoară a fost arestat preventiv pentru că are 16 ani şi poate răspunde penal pentru faptele sale. Dar nu asta este rezolvarea. Problemele sunt prea mari şi prea multe. Iar vinovaţii suntem noi toţi.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

 

  • Clasa pregătitoare. Privind înapoi cu mânie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *