Cariile copiilor, un chin. Unde greşim noi, părinţii?

Mă învinovăţesc şi acum pentru acea perioadă de chin. Am crezut că fac ceea ce trebuie, dar nu a fost aşa. I-am vorbit Sofiei despre dinţi curaţi, lăptoşi şi strălucitori, am ajutat-o să se spele atunci când era mică, am supravegheat-o după aceea, i-am controlat dantura în permanenţă. Dar am greşit în câteva privinţe.
Copiii nu se pot spăla singur pe dinţi până la vârsta de opt ani
Cea mai mare greşeală – am lăsat-o să spele singură mult prea devreme. Am avut încredere că poate şi am crezut că dacă o supraveghez şi mă asigur că roteşte periuţa cum trebuie şi se spală suficient de mult timp, totul va fi bine.
Un copil nu se poate spăla singur pe dinţi, în mod eficient, decât după vârsta de şapte, chiar opt ani. Medicul dentist care a tratat-o pe Sofia mi-a spus că cei mici capătă dexteritatea şi forţa necesare abia în momentul în care pot scrie singuri. Până atunci, mişcările lor sunt imprecise. Oricât de mult s-ar strădui, nu îşi pot curăţa singuri dinţii, mai ales în zonele mai greu accesibile. Mai mult, copiii se plictisesc repede şi nu au răbdare să se perieze două minute, aşa cum ar trebui.
Eu o lăsasem pe Sofia să se spele singură de la cinci ani, dacă îmi aduc bine aminte. Stăteam lângă ea mereu când se spăla şi insistam să îşi cureţe dinţii cât mai bine şi cât mai mult timp, dar asta nu a fost de ajuns. Copiii trebuie lăsaţi să exerseze spălatul pe dinţi, însă numai după ce i-aţi curăţat voi bine înainte 🙂
Ce fel de periuţă de dinţi?

Xylitolul că este un produs natural care se găseşte în concentraţii mici în fibrele mai multor legume şi fructe, iar în concentraţii mai mari în coceanul de porumb, în scoarţa unor copaci sau în cojile de nuci şi alune. El a fost descoperit aproape simultan în Germania şi Franţa la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar multă vreme nu a avut nici o întrebuinţare. (*3 sursa: Academia americană de stomatologie pediatrică )De 40 de ani se fac studii referitoare la beneficiile acestei substanţe, folosită acum pe scară largă mai ales în ţările scandinave şi în Statele Unite. Aceste studii arată că xylitolul ajută la prevenirea degradarii dinţilor pentru că reduce formarea plăcii bacteriene, blochează acizii care demineralizează smalţul dinţilor şi reduce inflamaţia gingivală.
Pentru că are rol antibacterian, xylitolul aduce beneficii şi în afecţiunile O.R.L. Previne dezvoltarea bacteriilor şi scade riscul de otite. (*4 sursa: prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice)
(P) Produse cu xylitol au început să apară şi în Romania. Am primit şi noi câteva astfel de produse, făcute în Germania de compania Miradent: gumă de mestecat, dropsuri, apă de gură şi tablete pentru controlul placii bacteriene, dar şi picături nazale şi spray nazal natural pentru afecţiunile O.R.L. Sofia a fost atrasă, evident, de periuţa de dinţi colorată şi de suportul pentru periuţă. Le-a instalat imediat în baie.
Mie mi s-au părut interesante tabletele cu ajutorul cărora poţi verifica dacă periajul dinţilor a fost făcut corect. Se mestecă, iar tabletele colorează placa bacteriană. Dacă mai rămân pete mov-albastre după spălatul pe dinţi, înseamnă că periajul nu a fost făcut corect. E foarte posibil ca petele să persiste mai ales pe măselele din spate, acolo unde, copiii mai ales, nu ajung foarte bine cu periuţa.
Picăturile pentru nas şi spray-ul nazat nu dau dependenţă, scrie în prospectul lor. Pot fi folosite inclusiv în rinite alergice pentru a curăţa nasul de impurităţi şi pentru a reduce inflamaţia.
Oricum, pentru orice detalii şi pentru alte informaţii despre produsele cu xylitol, întrebaţi farmacistul. Toate produsele Miradent se găsesc în farmacii, dar şi pe www.primele-cumparaturi.ro
Acest articol este bazat pe informaţii din:
*1 Academia americană de stomatologie pediatrică – Recomandări pentru părinţi
*2: Academia americană de stomatologie pediatrică – Folosirea fluorului
*3: Academia americană de stomatologie pediatrică – Folosirea xylitolului
*4 prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – Revista Galenus
COMENTARIILE TALE