Cărţi frumoase pentru copii la Bookfest
Acestea sunt cărţile de la Bookfest care mi s-au părut cele mai frumoase şi mai interesante. Le-am structurat în funcţie de vârstă, ca să vă fie uşor să le găsiţi. Sper să vă fie de folos. Lectură plăcută tuturor picilor pasionaţi de poveşti!
POVEŞTI PENTRU CEI MAI MICI DINTRE PICI 3+
Fiecare dintre cărţile din această categorie mi se pare cu totul specială. Le-am selectat pe cele care ne-au surprins cel mai mult prin calitatea textului şi a ilustraţiilor. Sunt cărţi cu litere mari, puţine rânduri pe pagină şi poveşti scurte, potrivite pentru copii mai mici.
- Leul şi pasărea este o poveste duioasă despre o prietenie neobişnuită între un leu blând şi o pasăre rănită, care are nevoie de ajutor.
- Brotacul încearcă, zadarnic, să fie ca cei din jur. Înţelege, până la urmă, că prietenii săi îl plac aşa cum este, un brotac obişnuit.
- Mog şi bunicuţa continuă seria poveştilor amuzante cu pisicuţa inteligentă şi descurcăreaţă care a cucerit inima copiilor încă din anii ’70. Toate cele trei cărţi sunt publicate de editura Pandora M.
Două cărţi cu motani simpatici 🙂
- Zgâmboi este o pisică neagră şi zburlită, înspăimântată că trebuie să meargă la şcoală. Aşa că îl cheamă în ajutor pe…un şoricel. Zgâmboi, ce cotoi! este publicată de editura Arthur.
- Fetiţa mea ar putea citi Pete Motanul de sute de ori şi tot nu s-ar plictisi. Orice i s-a întâmplat lui Pete – a călcat în noroi, într-o grămadă de afine, într-o găleată cu apă -, motanul a continuat să meargă, mândru, în tenişii lui şi să-şi spună că totul va fi bine. O super-carte de la editura Nemi.
Lupii aceştia nu sunt deloc înfricoşători, să ştiţi. Ba dimpotrivă.
- Lupul cel mare trăieşte singur şi crede că e fericit, dar zilele petrecute cu micuţul lup albastru îi arată că prietenia e cel mai de preţ lucru. Lupul cel mare şi lupul cel mic e editată de Cartea Copiilor, iar ilustraţiile sunt grozave.
- Eu sunt cel mai puternic, aşa crede lupul, tare mândru şi încrezut, până când întâlneşte un… dragon 🙂 O carte cu dialoguri amuzante şi poveţe pentru copii, editată de editura Frontiera.
CĂRŢI PENTRU PICI PUŢIN MAI MARI 6+
M-a amuzat seria aceasta de la editura Litera Mică. Sunt cărţi micuţe, cu poveşti scurte, recomandate pentru şcolăreii care încep să citească.
- Când o pasăre albastră cade din înaltul cerului în curtea ei, viața Pandorei se schimbă cu totul. Din nou, o temă dragă copiilor: prietenia. Şi o carte cu o copertă ca o bijuterie rară.
- Secretul Monstrului este o carte despre spaimele copiilor, atât de reale pentru ei, şi despre cum părinţii îi pot ajuta să le înţeleagă şi să le îmblânzească. Ambele volume au apărut la Humanitas Junior.
Cartea copiilor are multe poveşti pentru această categorie de vârstă. Sunt alese cu grijă şi tare amuzante, iar asta place cel mai mult copiilor. Acestea trei cărţi frumos ilustrate mi-au atras atenţia la standul lor de la Bookfest.
E atât de frumoasă cartea aceasta, Micul Constructor, de la Pandora M! Şi ilustraţiile dar, mai ales, mesajul ei, pentru că îi ajută pe copii să treacă peste pierderea cuiva drag. Un băieţel îşi pierde bunica, cu care avea o legătură cu totul specială. Bunica fusese arhitect şi visaseră să construiască împreună o casă. Copilul îi poartă în suflet spiritul şi începe să ridice, singur, casa. Iar bunica îl ia de mână într-un mod miraculos…
- Dacă vă plac fantomele îmbujorate şi puţin mai diferite decât celelalte, atunci Fantoma drăgălaşă e pentru voi.
- Prima Monstrulina e o poveste de noapte bună vrăjită, pentru toți copiii cărora le sunt dragi monștrii.
CĂRŢI PENTRU ŞCOLĂREI CARE CITESC SINGURI 8+
Cum să-ţi dresezi dragonul şi Vânătorii de fantome, fetiţa mea de 8 ani le-a citit deja şi i-au plăcut atât de mult încât îşi doreşte să apară continuări. Pe celelalte le-am răsfoit la Bookfest şi ne-au plăcut amândurora, aşa că le vom citi în curând. Sunt subiecte care îi fascinează pe copiii de azi şi le ţin treaz interesul pentru lectură.
CĂRŢI PENTRU COPII MAI MARI 9+
- Ordinul iepurilor regali a apărut în noua colecţie Literati a editurii Pandora M. E povestea firavului iepure Shylo, de care râdeau toţi, dar care îşi dovedeşte curajul scăpând Regina de un diabolic complot.
- Pe Tătănuş Pipăruş, căţelul fantomă, îl găsiţi la editura Galaxia Copiilor.
Arthur continuă seria Harry Potter cu volumul al patrulea, aşteptat cu nerăbdare de Sofia 🙂 - Regina viselor. Tronul secret este primul volum dintr-o serie fantasy despre două surori care descoperă că tatăl lor este un prinţ nepământean în exil. Cartea o găsiţi la Corint Junior. Editura Gama l-a tradus pe David Baddiel, scriitor și umorist britanic.
- Agenția de Părinți a fost primul său roman pentru copii care, în scurtă vreme de la lansare, a ajuns bestseller. Controller-ul de oameni este al doilea roman al său.
CĂRŢI BILINGVE
Am văzut mai multe volume bilingve la Bookfest, dar această colecţie de la Booklet Fiction mi-a atras atenţia. Mi-a plăcut mai ales Dragoni pe cerul Londrei, povestea dragonului chinezesc Xiaolong care ajunge în Turnul Londrei, unde va primi protecţia unui… şoricel, micuţul George. Autoarea, Arabella McIntyre-Brown, a venit la târg şi a dat autografe simpatice zecilor de copii care au cumpărat cartea.
ENCICLOPEDII PENTRU MARI ŞI MICI
- Pentru copii mai micuţi, mi-a plăcut cum este realizată colecţia de la Rao cu animale de tot soiul. Sunt lucruri uşor de reţinut şi care trezesc interesul piticilor pentru natură. Tot Rao a publicat şi seria de trei agende-enciclopedii. Ele răspund la întrebările copiilor şi le dau posibilitatea să îşi noteze sau să deseneze ceea ce învaţă.
- Pentru şcolari, colecţia de patru cărţi Misterele… e utilă şi poate face materiile de la şcoală mai uşor şi mai interesant de învăţat. O găsiţi la Litera Mică.
- La standul Univers Enciclopedic Junior mi-au atras atenţia enciclopediile în engleză, foarte bine structurate şi interesante.
Cărţi pentru copii este rubrica unde găsiţi şi alte recenzii de carte, chiar şi video.
COMENTARIILE TALE