Cele 15 minute care fac minuni

Nu ştiu cât timp va mai funcţiona metoda asta pentru mine şi fetiţa mea, dar deocamdată merge ca unsă şi mă bucur de asta. E atât de simplu acest mod de a vă apropia de copii, încât nu trebuie decât să vă propuneţi să îl încercaţi, măcar o dată pe săptămână.

discutii parinti copii

sursa foto: pixabay.com

Staţi 15 minute seara, înainte de culcare, şi ascultaţi-i. Lăsaţi-i să vă povestească vrute şi nevrute, prostioare şi tot felul de gânduri năstruşnice. Nu îi criticaţi, orice v-ar spune. Nu le ţineţi predici. Doar ascultaţi-i cu atenţie. Vor simţi că sunteţi interesaţi de ceea ce spun şi vă vor povesti şi mai mult.

Câteva studii* mi-au explicat de ce au nevoie copiii să fie, pur şi simplu, ascultaţi:

Copiii petrec cea mai mare parte din timp la grădiniţă sau şcoală, la after-school sau la diverse activităţi. În permanenţă li se spune ce să facă şi cum să facă, sunt îndrumaţi, sunt mustraţi, sunt grăbiţi, sunt forţaţi, li se spună să facă linişte. Aceste câteva minute în care ei preiau controlul discuţiei, în care povestesc ceea ce au trăit îi ajută enorm. Studiile au demonstrat că, în acest fel, copiii îşi conştientizează propriile emoţii şi procesează evenimentele de peste zi. Dar, mai presus de toate, aceste câteva minute întăresc relaţia părinte-copil.

Unii copii vor vorbi neîntrerupt, cu o plăcere incredibilă de a povesti. Alţii se vor deschide mai greu şi au nevoie de puţin ajutor pentru a-şi aminti întâmplările trăite. Întrebaţi-i cu cine s-au jucat, dacă au apucat să iasă afară în pauze, cine i-a supărat sau cine le-a spus un lucru frumos în acea zi. Lăsaţi-le timp să se gândească şi încurajaţi-i cu o îmbrăţişare şi un pupic orice răspuns. Vă spun sincer, sunt 15 minute care chiar fac minuni.

 

*Articol bazat pe studiile:
Joyful Parenting, Psychology Today
Bedtime Routines as Relational Work, Research Gate

 

Citeşte şi: Cuvinte magice în situaţii disperate

You may also like...

1 Response

  1. Benea Adriana says:

    Multumim!
    Sigur ca fiecare parinte isi doreste sa isi cunoasca copilul,sa poata sa ii calauzeasca pasii in viata,sa il invete sa stie sa se bucure de tot ceea ce viata are de oferit.
    Cati reusesc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *