Copiii au nevoie de supereroi

– Hai să ne jucăm de-a supereroii. Vrei, mami? Eu sunt jumătate elf şi jumătate demon. Am părul mov-argintiu şi urechile ascuţite.
– Şi care e puterea ta? o întreb pe Sofia.
– Mă pot transforma în orice animal, răspunde ea cu satisfacţie.
– Bine, atunci eu sunt un ors, un fel de urs-lup cu o limbă mare, cât un prosop de plajă, intru şi eu imediat în joc.
– Îmi place! Şi care e puterea ta?
– Limba mare cât prosopul e puterea mea specială, ai să vezi.
– Bine. Uite, suntem într-un ţinut unde nu e pic de ploaie şi locuitorii – nişte fiinţe micuţe ca spiriduşii – sunt speriaţi de furtunile de nisip. Ce facem ca să îi apărăm?
– Păi, eu aş scoate limba mea mare afară şi aş sufla tare de fiecare dată când se porneşte câte o furtună, ca să se risipească.
Sofia chicoteşte şi îşi pregăteşte răspunsul ei năstruşnic.
– Eu m-aş transforma într-un liliac. Ţi-am spus că eu pot deveni orice. Şi, pentru că sunt jumătate demon, liliacul ăsta are aripi imense, aşa că le împreunez şi adăpostesc sub ele toţi spiriduşii. Ca într-un iglu pentru furtună.

copiii au nevoie de supereroi

sursa foto: JasonRatliff.com

Dialogul acesta e cât se poate de real. Şi se întâmplă destul de des, pentru jocul de-a supereroii e unul dintre preferatele ei. Sofiei îi place să se imagineze în tot felul de ipostaze, cu tot felul de puteri, să salveze locuitorii din tot felul de lumi ciudate şi pline de pericole.

copiii au nevoie de supereroi

desen bySofia

Acum, Sofia a fost elf şi demon în acelaşi timp. Dar în alte dăţi a fost un fel de ghepard cu aripi sau un soi de fată-lup. Uneori are şi animale de companie pe măsura imaginaţiei ei: un pui de dragon, un câine-veveriţă.

Sofia are aproape 10 şi mă bucur că încă îşi imaginează personaje şi lumi fantastice. Pentru că ele sunt doar în aparenţă fantastice. Copiii nu îşi aleg la întâmplare supereroii, am observat asta. Înfăţişarea şi puterile pe care şi le doresc au legătură cu modul lor de a fi şi cu ceea ce îşi doresc să devină. Şi întotdeauna vor să salveze lumea, indiferent dacă locuitorii ei sunt oameni, spiriduşi sau cine ştie ce alte fiinţe în pericol.

Supereroii îi învaţă pe copii să fie puternici, să aibă încredere în ei, la şcoală, la grădiniţă sau în relaţia cu prietenii.
Adesea uităm cât de mici şi vulnerabili sunt copiii şi cât de greu le este să îşi găsească un loc în lumea asta haotică şi bulversantă. Supereroii, indiferent de forma sau de puterile lor, sunt modele pentru ei şi de la ei iau tăria, felul de a se descurca, chiar şi umorul. Până încep să îşi găsească propria forţă şi propriul mod de a acţiona, propriul spirit civic şi al dreptăţii.

Cred că supereroii le spun copiilor că pot fi extraordinari. Că pot fi curajoşi, că pot găsi soluţii inedite la diversele probleme, îi pot ajuta pe alţii şi pot face lumea asta mai bună.

Sofia îşi ia eroii din cărţi, desene animate sau benzi desenate. Le desenează pe caietele ei, le amestecă înfăţişările, le combină puterile, le creează noi provocări, îşi imaginează poveşti întregi în jurul lor. Şi asta, pe mine mă bucură.

copiii au nevoie de supereroi

desen bySofia

(P) Acum, Sofia e pasionată de puterile pe care le au Fetiţele Powerpuff. Aţi auzit de ele? Sunt personaje dintr-un desenat animat de pe Cartoon Network.
– Şi cum sunt fetiţele astea? O întreb.
– Păi, sunt surori. Cea mică e Bubbles. Îmi place mult de ea pentru că e simpatică şi are umor. Apoi e Buttercup. Ea e mai nervoasă şi mai mândră, ştii, cum sunt şi copiii uneori. Şi mai e Blossom, care e un fel de lider şi are multe idei. Ah, şi are o fundă mare roşie şi haioasă în vârful capului.
– Bun, şi ce fac ele, cu ce se ocupă?
– Păi salvează orăşelul în care trăiesc de tot felul de pericole.
– Şi au şi ele superputeri?
– Normal, îmi răspunde Sofia cu un aer atotştiutor. Şi apoi continuă, entuziasmată. Ştii că mai există o soră, Bliss, care e cea mai mare şi care va veni şi ea în orăşel. Abia aştept să o văd, pentru că are şi un animal de companie, cum îmi place mie. Are un elefant micuţ şi simpatic.

Sunt convinsă că o să urmeze o mulţime de poveşti inventate în jurul noilor ei prietene care zboară, au tot feluri de puteri şi sunt jucăuşe şi glumeţe, aşa cum sunt toţi copiii noştri. Mai ales că se anunţă un nou sezon al acestor desene animate, la Cartoon Network începând din 20 august, de luni până vineri, de la 14:15. Iar atunci, Bliss, ce-a de-a patra soră a Fetiţelor Powerpuff va face ca aventurile din micul orăşel să fie şi mai explozive.

Şi, pentru că îi plac atât de mult Fetiţele Powerpuff, i-am creat Sofiei un orar personalizat pentru şcoală. Puteţi să îl folosiţi şi voi, daţi click pe imagine şi se va deschide în format pdf, uşor de printat.

orar pentru scoala

 

Dacă vă place orarul, găsiţi mult mai multe modele AICI.  

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *