Copiii. Îmbrăţişările. Răsfăţul. Oare?
Intru pe uşă seara, aproape de 9, obosită după serviciu. Mă întâmpină un spiriduş vesel care se zbenguie prin casă ca şi cum ar fi 9 dimineaţa.
Mami, hai la giugiuleală!
Ce ciudat şi fără noimă sună cuvântul ăsta ”giugiuleală”. Dar ascunde în el atâta dorinţă de îmbrăţişări şi de contact fizic plin de energii pozitive şi gânduri bune! Aşa că, da, să spunem ”giugiuleală” cât mai des şi să ne îmbrăţişăm copiii printre glume şi te iubescuri şoptite la ureche. Nu e nimic rău în asta. Ba dimpotrivă.
Mamă şi copil, Pablo Picasso, 1905 (detaliu)
Atunci când e vorba de creşterea copiilor, sunt puţine lucruri de care sunt sigură. Unul dintre ele este acesta: să îţi îmbrăţişezi copilul nu înseamnă să îl răsfeţi. Niciodată şi în nicio situaţie. Nici măcar atunci când are o criză şi ţipă şi tu nu înţelegi ce are sau cu ce ai greşit ca să ţi se întâmple asta. Nici măcar atunci nu e greşit să îţi iei copilul în braţe!
ŞTIINŢA ÎMBRĂŢIŞĂRILOR
- Am citit cu uimire şi bucurie un studiu interesant realizat pe nou-născuţi. Acesta a demonstrat că afecţiunea fizică, mai ales în primele luni de viaţă ale copilului, este esenţială pentru dezvoltarea creierului. Legăturile neuronale erau mai puternice la bebeluşii care erau ţinuţi în braţe de părinţi sau de asistentele de la maternitate. Pur şi simplu, creierul lor se aprindea puternic în momentul în care erau atinşi. Această activitate cerebrală intensă ajută, mai târziu, la dezvoltarea abilităţilor sociale şi cognitive. Studiul a fost realizat de Nationwide Children’s Hospital din Ohio (1)
Şi vă mai dau un argument. Pentru mamele cu copii puţin mai mari, aşa ca mine. 🙂
- Atunci când copiii sunt lipsiţi de îmbrăţişări, corpul lor creşte într-un ritm mult mai scăzut decât normal, chiar dacă acel copil asimilează toţi nutrienţii necesari creşterii. Îmbrăţişarea eliberează în organism oxitocină, un hormon cu multe beneficii, printre care şi stimularea creşterii. El angrenează eliberarea altor hormoni care favorizează dezvoltarea, cum este IGF-1, dar şi a factorului de creştere a nervilor NGF. (2)
Îmbrăţişările le dau copiilor putere să crească, încredere, le reduce teama şi le creează o legătură puternică cu părinţii. Aşa că, liber la giugiuleală încă din primele zile de viaţă!
Aşa-i că cei din jur v-au spus de multe ori să nu luaţi copilul în braţe des pentru că se învaţă şi se alintă şi n-o să mai puteţi scăpa apoi de el?
Articol bazat pe studiile:
(1) The Dual Nature of Early-Life Experience on Somatosensory Processing in the Human Infant Brain, Current Biology
(2)
Role of Mother’s Touch in Failure to Thrive, National Center for Biotechnology Information
Oxytocin, a mediator of anti-stress, well-being, social interaction, growth and healing, National Center for Biotechnology Information
P.S.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. O dată pe săptămână îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂
Citeşte şi:
COMENTARIILE TALE