Copiii, mai deştepţi decât părinţii?

Întotdeauna am crezut că fiecare generaţie este mai inteligentă decât precedenta şi că prăpastia între generaţii este cât se poate de reală. Privindu-mi fetiţa, sunt convinsă că ne va depăşi pe noi, părinţii, în toate privinţele. Aşadar, sunt copiii noştri mai inteligenţi decât noi? Un studiu a demonstrat clar că răspunsul este DA.

smarter kids facebook

sursa foto: freepik.com

O echipă de la Universitatea din Viena a corelat rezultatele testelor care măsoară coeficientul de inteligenţă (IQ) realizate între 1909 şi 2013. Ei au combinat datele de la aproape un milion de persoane din 31 de ţări de pe şase continente.

Concluziile sunt fascinante. Rezultatele testelor erau mai bune cu trei puncte de la o decadă la alta. Creşterea este, în medie, de 30 de puncte faţă de acum 100 de ani.

Viteza cu care se îmbunătăţea performanţa rezultatelor a variat într-un mod interesant. Ritmul a crescut în anii ’20 şi a stagnat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Rezultatele au revenit pe creştere accelerată după război şi apoi au încetinit în anii ’70. Acum, rezultatele testelor care măsoară coeficientul de inteligenţă sunt din ce în ce mai bune de la an la an.

Cum genele nu pot evolua atât de mult într-o perioadă atât de scurtă, echipa de cercetători a corelat rezultatele testelor cu perioadele de prosperitate, accesul la educaţie şi buna nutriţie.

Dar sunt copiii noştri cu adevărat mai inteligenţi decât noi? Probabil că ei nu vor mai şti să gătească, să repare o bicicletă sau să meşterească lucrurile care se strică în casă. Dar ei se adaptează foarte uşor diferitelor situaţii, au mult mai multă putere de a schimba mediul în care trăiesc, sunt mai inventivi şi gândesc ca adevăraţi cetăţeni ai lumii. Pentru ei, planeta devine din ce în ce mai mică, iar posibilităţile pe zi ce trece mai multe.

 

Articol bazat pe o analiză publicată de Wall Street Journal (Smarter Every Year? Mystery of the Rising IQs, Alison Gopnik)

 

P.S.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *