Copiii, sportul şi sistemul care nu îi susţine
Am făcut sport de performanţă în copilărie, sărituri în apă. Ştiu cât este de greu să câştigi medalii. Ştiu că părinţii trebuie să îţi fie aproape, dar mai ştiu şi că sistemul din jurul tău trebuie să te susţină. Când spun sistem, mă refer la modul în care sunt încurajaţi copiii să înceapă să facă sport, cum sunt apoi selectaţi pentru performanţă şi îndrumaţi până la medalie.
Parte din sistem sunt şi bazinele de înot, terenurile de tenis, sălile de judo sau pistele de atletism şi gimnastică bine dotate. Nu poţi face performanţă dacă antrenorul tău nu este bine plătit şi motivat, dacă nu poţi merge în cantonamente de pregătire pentru că clubul sportiv nu are suficienţi bani. Un copil are nevoie de multă muncă, tărie, forţă, răbdare şi ambiţie ca să facă sport, iar sistemul nu are voie să îl descurajeze dându-i mâncare proastă, cumpărându-i cele mai ieftine echipamente, punându-l să îşi plătească deplasările.
Din păcate, asta se întâmplă la noi de ani buni. E unul dintre motivele pentru care părinţii nu îşi mai încurajează copiii să facă sport de performanţă. Lipsurile din sistem se văd cu ochiul liber.

Adriana Iordache, mama gimnastei Larisa Iordache şi Andreea Dascăl, mama înotătoarei Ana Dascăl
Am avut bucuria să stau de vorbă cu Adriana Iordache, mama Larisei, multiplă campioană la gimnastică. Dar şi cu Andreea Dascăl, mama Anei, o înotătoare talentată de care vom auzi multe în viitor. Ambele sportive sunt acum la olimpiada de la Rio. De ani de zile, mamele îşi susţin fetele, le stau alături, le ajută să se ridice atunci când cad sau vor să abandoneze. Merită toată admiraţia!
Un amănunt din discuţie m-a impresionat, însă, cu adevărat. Andreea Dascăl s-a mutat cu fiica sa la Constanţa, acolo unde se antrenează lotul de înot. Stau acolo din toamna anului trecut şi nu e uşor deloc. Mama îi prepară fiicei salate, peşte proaspăt şi alte feluri de mâncare sănătoasă în camera de hotel, pentru că la cantina unde mănâncă sportivii se servesc mai mult produse decongelate. ”Am reuşit să improvizez o mini-bucătărie ca să o ajut să mănânce aşa cum trebuie să mănânce un sportiv care are nevoie de energie. La cantină nu primeşte ceea ce ar trebui.”, a spus Andreea Dascăl. Aţi mai încuraja-o pe Ana să facă înot de perfomanţă acum, că ştiţi sistemul, a fost întrebată. ”NU CRED, E FOARTE GREU”, a recunoscut ea.
Nu vreau să vă descurajez să vă lăsaţi copiii să facă sport. Dimpotrivă. Ceea ce vreau este să urlu în gura mare, poate aude cineva dintre cei care au puterea de a da sportului mai multă importanţă, mai mulţi bani de la buget, mai multe minţi luminate care să îl conducă şi să găsească soluţii.

Ana Dascăl şi Larisa Iordache (sursa foto: Monitorul de Cluj, Wikipedia)
Pentru că ştiu care este realitatea, nu pot să nu apreciez campania celor de la Procter&Gamble, ”Mulţumesc, mamă!”, prin care ajuta mamele de sportivi. Pentru că, aşa cum aţi văzut, aceste mame au cu adevărat nevoie.
Citeşte şi: Generaţia intuitivă
COMENTARIILE TALE