Creativitate de vacanţă. Idei de activităţi pentru copii.
Nu trebuie să fie Picasso, ca să îi îndrumăm către activităţi creative. Nu trebuie să devină pictori ca să îi încurajăm să deseneze sau să coloreze. Copiii noştri au nevoie de artă, chiar dacă nu au un talent deosebit.
sursa foto: pixabay.com
Nu trebuie să facă lucruri complicate, nu trebuie să creeze tablouri sau sculpturi gigant. Trebuie doar să meşterească liber la propriile proiecte şi să îşi antreneze imaginaţia şi creativitatea. Asta îi va ajuta enorm de mult:
- vor şti să gândească în afara normelor stricte şi convenţionale, vor fi originali, inovativi şi vor avea dorinţa de a descoperi lucruri noi,
- activităţile artistice implică toate simţurile, iar asta le stimulează activitatea cerebrală,
- atunci când ţin în mână o pensulă, când decupează, lipesc, taie cu foarfeca sau potrivesc forme geometrice pe o coală de hârtie, copiii îşi exersează dexteritatea şi coordonarea.
Şi vă mai dau un argument, pentru mine, cel mai important dintre toate:
- activităţile artistice reprezintă, pentru copii, oportunitatea de a lua decizii în mod autonom, de a trage concluzii singuri, de a-şi evalua propriile acţiuni şi a acţiona în consecinţă. Asta le creşte încrederea în ei înşişi şî în rezultatele muncii lor.
Sofia are 8 ani, dar şi-a păstrat dorinţa de a crea mereu câte ceva: fie că este o felicitare, un tablou, un desen cu personajele preferate din cărţi sau din filme, sau un colaj. Şi asta mă bucură foarte mult. Cât de des pot, meşteresc şi eu alături de ea.
Aceasta este ultima ei ispravă: o felicitare pentru bunica ei.
Iată ce materiale a folosit:
– coală albă, hârtie colorată,
– foarfecă, lipici,
– doi maci pe care îi pusese la presat în agenda ei de ceva vreme.
S-a inspirat din această activitate pe care am găsit-o împreună pe site-ul Danonino, dar a şi improvizat puţin.
Pe site-ul de activităţi Danonino găsiţi zeci de modele de activităţi de învăţare prin joacă. Sunt grupate în funcţie de vârstă, de interesele copiilor, de timpul pe care aceştia îl pot petrece meşterind. Sunt activităţi de interior, dar şi de exterior, numai bune pentru vacanţa de vară care tocmai a început. Credeţi-mă, sunt acolo proiecte pentru toată vacanţa, oricât ar fi ea de lungă.
Veţi găsi acolo jocuri cu baloane, distracţie cu plastilină, cum să confecţionezi cutia bunelor maniere sau propriul cronometru pentru periajul dentar. Ba chiar vă veţi putea învăţa copiii cum să alunge visele urâte cu propriul lor prinzător de vise 🙂 Nu trebuie decât să le lăsaţi creativitatea să zburde şi să îi încurajaţi să se bucure de vacanţă cu activităţi creative şi libere.
Danonino ne-a provocat să realizăm această activitate, ca parte a campaniei de susţinere a autonomiei copiilor – Spune Da. Vouă ce vă place să meşteriţi împreună cu cei mici?
Yes