Creativitatea copiilor are nuanţe infinite. Până la un moment dat…

Sunt incredibili copiii atunci când sunt mici. Din mâinile lor ies opere de artă fără să-i fi învăţat nimeni să deseneze. Fac cele mai grozave construcţii din cuburi, pun cele mai năstruşnice întrebări. Sunt creativi la fiecare pas, fără nici cel mai mic efort. Cu timpul, forţa asta de a modela şi de a colora realitatea se pierde. Ca părinte, ai un şoc, mai ales atunci când începe şcoala şi creativitatea rămâne pe ultimul plan. Am încercat să înteleg ce se întâmplă şi cum poţi să ajuţi copiii să îşi păstreze vii imaginaţia şi creativitatea. Rândurile Mirelei Ţîgănaş m-au ajutat.

copii creativi

Claire Wildish, Imagination (clairewildish.com)

Exerciţii pentru…creativitate

Mirela Ţîgănaş – psiholog clinician specialist/psihoterapeut

La 5 ani, 90% dintre copii se încadrează în categoria „foarte creativi”
La 7 ani, 10% dintre copii mai au această însuşire
După 8 ani, doar 2% dintre copii îşi mai păstrează forţa creativă.

Ce înseamnă să fii creativ? Orice idee nouă – fie că se manifestă în artă, poezie, muzică, știinţă sau orice alt domeniu – care este pur și simplu ALTFEL, care iese din tiparele cotidianului, care revoluţionează și care duce la progres este considerată creativă. Orice persoană care produce astfel de idei şi creaţii este considerată creativă. Dar cum putem gândi „altfel”, cum ne putem desprinde de barierele impuse de viaţa de zi cu zi?

Copiii mici fac asta în mod natural. Ca să îşi păstreze această însuşire, trebuie să-i „antrenăm” în  jocul fanteziei. Iată câteva idei:

Felia de pâine buclucaşă

La micul dejun, după ce mușcă din felia de pâine, jucaţi-vă de-a „ce-a mai rămas?”. Întreabă-l pe cel mic cu ce crede el că seamănă bucata de pâine care i-a mai rămas în mână. Spune-i și tu părerea ta.

Nori plini de poveşti

În timpul plimbărilor, admiraţi norii și spuneţi fiecare cu ce credeţi că seamănă ei. Le puteţi da un nume și chiar puteţi crea o poveste.

Desene fără sfârşit

Pe o foaie de hârtie, începe tu prin a „mâzgăli” ceva cu creionul. Copilul trebuie să completeze ceea ce ai făcut tu, apoi tu completezi ce a desenat el și tot așa. Când decideţi amândoi să vă opriţi, puteţi să spuneţi fiecare ce vede în acel desen și să-i daţi un nume.

Întrebarea magică

Poţi pune întrebări magice: „Dacă ar fi să ai în camera ta o ușă secretă, unde ar duce ea?” şi „Ce ai găsi acolo?”. Sau îi poţi citi o poveste și poţi pune întrebări haioase pe marginea acesteia.

Poveşti…altfel

  • În mașină, la plimbare în parc sau acasă, oriunde găsiţi inspiraţie, puteţi construi povești: „A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti. Într-un regat fermecat trăia un rege pe nume….” Fiecare dintre voi va trebui să completeze povestea, spunând  câte o propoziţie. Puteţi scrie sau înregistra povestea, pentru a o putea modifica ulterior sau pentru a vă amuza de ceea ce aţi creat.
  • Puteţi inventa povești inversate: „Vulpea păcălită de urs”, „Scufita verde” sau „Regina și cei 8 pitici”
  • Plecând de la câteva cuvinte date, încurajaţi-l pe cel mic să inventeze o poveste: pădure, frunze, copil, melc sau cuvinte precum carte, bibliotecă, minunat.

Imaginează-ţi că eşti…

Poţi da copilului diferite roluri din poveștile pe care i le-ai citit. Pot fi şi personaje inventate. Poate fi unul dintre cele 4 anotimpuri, poate fi Pământul sau Universul (în funcţie de vârstă). Copilul se va comporta ca și cum ar fi acel personaj, va vorbi exact ca el şi și-ar putea imagina conversaţii cu alte personaje.

Găseşte rima

Să inventezi rime poate fi un exerciţiu foarte distractiv. „Pisicuţa mea cuminte/…….”; „Timpul este ca o floare/………”; „Cerul stă să plouă/……………”; etc.

Joaca de-a ghicitul

Inventaţi ghicitori! Fii tu primul care dă tonul, iar atunci când copilul îşi spune ghicitoarea, prefă-te că nu știi răspunsul și oferă-i lui satisfacţia de a se simţi atotştiutor.

(Mirela Ţîgănaş este psiholog clinician specialist şi psihoterapeut,  tel: 0751 291115, mirela.tiganas@gmail.com, psymind.ro)

 

  • pedeapsa corporala copii
    Chiar şi o singură palmă poate răni

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *