Cum îi învățăm pe copii să spună STOP. O poveste reală cu un băiețel speriat.
– Spune-mi un lucru care nu îți place atunci când ești la școală.
Este doamna învățătoare cea care îl întreabă asta pe un băiețel care o privește cu ochi mirați de sub masca de protecție colorată. E în clasa I și, alături de colegii lui de la școala Lucian Blaga Satu-Mare, participă la o oră… puțin mai neobișnuită. Neobișnuită pentru că doamna lor a venit în clasă cu baloane, o baghetă, bilețele cu surprize și alte năzdrăvănii care l-au făcut foarte curios și atent. Iar acum nu îl întreabă nimic despre matematică, nu îl pune să citească și nici să numească părțile care compun o plantă. Îl întreabă, simplu, ce nu îi place la școală.
– Nu îmi place atunci când colegii îmi pun porecle.
Băiețelul se rușinează puțin și se uită în jur, ascunzându-și fața între umeri. Dar reacția colegilor l-a uimit. Era a doua oară în ora asta când ceva îl lua cu totul prin surprindere. Pentru că a urmat o ploaie de mâini ridicate, urmate de răspunsuri împărtășite pe nerăsuflate în gura mare.

– Nu îmi place când colegii de la clasele mai mari mă împing pe culoar.
– Și pe mine m-au dat la o parte din calea lor.
– Nu mi-a plăcut când un coleg de clasă mi-a dat cu un bulgăre de zăpadă în față.
– Nu îmi place când copiii nu vor să facă echipă cu mine la jocurile din curtea școlii.
– Nici cu mine nu vor să se joace mereu și îmi spun să plec în altă parte.
– Nu îmi place când colegii mă strigă doar cu numele de familie.
– Uneori primesc cuvinte urâte de la colegi pe telefon.
– Fetele îmi spun uneori că nu le plac fustele mele.
Câte probleme au copiii ăștia, și sunt așa mici! Îi ascult și îmi spun că, așa mici cum sunt, dau piept cu lumea asta mare și noi trebuie să îi ajutăm să stea drept în picioare, să nu se lase jigniți, să nu se lase copleșiți. Dar cum să faci asta prin joacă și povești, pentru așa înțeleg ei cel mai bine, asta e cu adevărat greu.

Doamna învățătoare m-a uimit însă. A scos bagheta, baloanele și bilețelele- surpriză. Și a început joaca. Pe un balon scrisese cu un marker problemele pe care copiii le enumeraseră mai devreme. Și copiii au ridicat balonul în aer și l-au ținut acolo, sus, trecându-l de la unul la altul: Așa ținem problemele astea departe. Le vedem, dar încercăm să facem în așa fel încât să nu ne atingă, el spunea doamna învățătoare în timpul jocului.
Cu bagheta, fiecare copil a făcut apoi să dispară toate cuvintele urate, toate jignirile și îmbrâncelile. Și după toată joaca, au urmat discuțiile… puțin mai serioase. Cum spunem STOP? Ce facem atunci când suntem jigniți, cui spunem atunci când suntem îmbrânciți? Ce simte un copil atunci când primește porecle? Cum le spui colegilor că lucrul ăsta te deranjează și că vrei să nu se mai repete?
Ora a trecut imediat cu discuții furtunoase și glume între copii. Băiețelul care răspunsese primul nu își mai ascundea acum fața între umeri, iar ochii îi zâmbeau de deasupra măștii. A văzut că nu e singur, că și alți colegi au probleme asemănătoare cu a lui și că există o soluție pentru orice. Și mai ales că are cui să ceară ajutor. Și că nu e singur.

A fost o oră la care am asistat cu atât de multă plăcere! A fost parte din programul educativ Școala siguranței Tedi, desfășurat de Maspex România în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu Poliția Română.
Programul se adresează elevilor de clasa I. În timpul acestei ore speciale, copiii vorbesc despre pericolele cu care se pot întâlni în drum spre școală, la școală, acasă sau în timpul vacanțelor. Materialele didactice sunt gratuite și sunt asigurate de Tedi. Ele pot fi folosite atât în predarea directă la școală cât, și la orele desfășurate online. La finalul programului, participarea este certificată printr-o diplomă.
(P) Acest articol a fost scris cu sprijinul Maspex România, organizatorul programului Şcoala Siguranţei Tedi. În acest an şcolar, 33.941 de elevi din toată țara s-au înscris în program. Aceștia li se adaugă celor peste 180.000 de elevi de clasa I care au absolvit deja cursurile Școlii siguranței Tedi în ultimii 5 ani. Dacă vreți să înscrieți clasa în acest program anul viitor școlar, aveți mai multe detalii aici: www.scoalatedi.ro.
COMENTARIILE TALE