Cum poţi vorbi copiilor despre bani cu ajutorul poveştilor
Poveştile pot explica orice – lucruri delicate, situaţii complicate sau noţiuni abstracte şi greu de înţeles. O pot face cu umor, cu personaje interesante, cu întâmplări fantastice sau aventuri extraordinare.
Cred că ţi-ar fi cam greu să explici copilului tău de şase, şapte ani ce înseamnă să economisească, să nu cheltuie mai mult decât îşi permite, să nu cumpere decât lucrurile de care are nevoie cu adevărat, să nu creadă că totul i se cuvine şi că trebuie să îl obţină imediat. Nu-i aşa?
Dar cu o poveste, lucrurile devin mult mai simple. Mai ales cu o poveste în care veveriţele Chichi, Richi şi Michi sunt îndrăgostite de pălării, ochelari de soare şi poşete în care să îşi ţină ghindele. Aşa că ies la cumpărături, ca veveriţele. Acolo mai văd şi nişte rochii cu dantelă şi pietre de râu de care orice veveriţă are nevoie, măcar o dată în viaţă. Au cumpărat, şi au cumpărat, şi iar au cumpărat. Numai că nu erau deloc mulţumite. Ceva nu era în regulă. Pentru că îşi cheltuiseră toţi banii şi nu îşi mai puteau îndeplini dorinţele cu adevărat importante. Veveriţele nu au mai mers la cumpărături de haine, pietre şi poşete pentru ghinde. Au înfiinţat un club de lectură şi au citit împreună. Cu banii pe care au reuşit să îi pună deoparte, veveriţa Chichi a plecat în mult-visata vacanţă de schi, Michi şi-a redecorat terasa cu trandafiri, dalii şi bujori, iar Richi şi-a deschis o mică librărie. Frumos, nu?
Aceasta este una dintre poveştile din cartea nou-apărută la editura Univers, Şcoala banilor bine-crescuţi, scrisă de Cristina Andone. În total, şapte istorioare cu personaje simpatice îi iniţiază pe copii în tainele banilor – cum să îi drămuiască, cum să îi cheltuie înţelept, cum să îi ajute pe alţii.
Banii te ajută să ajungi la visul tău. Te sprijină, îţi netezesc calea, îţi cumpără timp. Sunt o baghetă pentru ceea ce vrei să ai, pentru ce vrei să devii…
scrie Cristian Andone la începutul cărţii.
Pentru noi, părinţii care am copilărit în comunism, banii au greutate, sunt munciţi şi nu ceva de la sine-înţeles. Pentru generaţia aceasta de copii, banii au cu totul alte semnificaţii. Pe limba acestor copii vorbeşte Cristina Andone în cartea ei. V-o recomand, cu drag. O găsiţi în toate librăriile, dar şi pe site-ul editurii Univers.
COMENTARIILE TALE