Cum vorbim cu cei mai mici dintre copii despre coronavirus

Copiii noştri simt temerile şi neliniştea pe care noi le trăim în această perioadă. Oricât am vrea să îi ţinem departe de zbuciumul nostru, ei tot sunt sensibili la starea noastră de spirit. Întotdeauna am crezut că cel mai bine este să vorbeşti sincer şi direct cu copiii, indiferent de vârsta lor.

M-am bucurat să văd că Unicef s-a gândit la părinţi şi, împreună cu psihologi şi pediatri, a realizat un mic ghid care ne poate fi de folos. Iată ce le putem răspunde copiilor mai mici atunci când ne întreabă despre coronavirus, astfel încât să nu îi speriem şi să îi facem să înţeleagă.

coronavirus copii intrebari

sursa: freepik.com

1. De ce atât de mulți oameni vorbesc despre ceva numit noul coronavirus?

Noul coronavirus face parte dintr-un grup de virusuri care îi fac pe oameni să se simtă rău.

Virusurile sunt organisme minuscule pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, pot fi văzute doar cu lentile speciale, prin care privești lucrurile mărunte. Cum sunt atât de mici, pot pătrunde cu ușurință în corp și îi pot îmbolnăvi pe oameni.

Coronavirusurile sunt un tip de virus care poartă denumirea de corona pentru că, văzute prin acele lentile speciale, par să poarte o coroană. Coronavirusurile există de mulți ani, dar recent, un nou membru, pe care nimeni nu îl cunoștea, a apărut în această familie și este numit “coronavirus 2019”! În prezent aflăm cum se transmite de la un om la altul și ce face în interiorul corpului nostru când ajungem să ne simțim rău.

A devenit foarte celebru pentru că este ceva nou!

2. Poate intra în corpul meu?

Da. Dar nu călătorește de unul singur. Pentru a călători are nevoie să treacă de la o persoană la alta. Acest lucru se numește „contaminare“ și este felul în care virusul se transmite de la un corp la altul.

Coronavirusul nu poate călători prea departe, așa că pentru a fi transmis:

  • Poate să sară de pe o mână pe alta când oamenii se salută printr-o strângere de mâini sau se ating. De aceea este important să îți speli mâinile cu apă și săpun atât de mult cât durează să cânți un cântecel. Poți folosi și un dezinfectant cu alcool care se usucă singur.  
  • În următoarele câteva zile, dacă o persoană vine să te salute călduros, îi poți face cu mâna fără a o atinge. Salutul vostru poate fi la fel de călduros doar prin gesturi și zâmbete!
  • Virusul poate călători în picăturile de salivă care se transmit atunci când vorbim, ne atingem sau strănutăm. Dacă vezi că cineva tușește sau strănută, cel mai bine este să stai departe de acea persoană, astfel încât picăturile de salivă să nu ajungă la tine.
  • Sau poate rămâne în așteptare pe masa sau mobilierul pe care o persoană care are virusul le-a atins și astfel ajunge la următoarea persoană care atinge masa sau obiectul respectiv. Dar nu îți face griji pentru că, dacă obiectele sunt curățate bine, virusul dispare de pe suprafața lor.  

3. Și ce se întâmplă dacă virusul intră în corpul meu?

Este posibil să te simți puțin rău, ca atunci când ai o răceală. S-ar putea să îți crească temperatură, să tuşești și să simți că îți este mai greu să respiri. Dar, ca în celelalte dăți când ai mai avut o răceală, după câteva zile te vei simți mai bine și te vei juca din nou cu prietenii tăi! După câteva zile, aproape toată lumea se simte din nou mai bine…

Ghidul Unicef continuă şi cu alte răspunsuri pe care le puteţi da întrebărilor copiilor. Îl puteţi accesa AICI.

Voi cum vă descurcaţi cu copiii? Ce întrebări v-au adresat zilele acestea? Le este greu să stea în casă?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *