Cuvinte magice în situaţii disperate

Fetiţa mea a început să îşi închidă uşa la camera ei atunci când se supără pe câte ceva.  Nu făcea asta până acum. Sunt primele manifestări care îmi atrag atenţia că a crescut şi că anii dificili ai adolescenţei sunt aproape. Sunt convinsă că şi voi aţi trecut prin asta.

cum sa vorbesti cu un copil suparatsursa foto: auntamys.com

În momente ca acestea mă simt neputincioasă. Pentru că nu ştiu cum să reacţionez. Certurile şi reproşurile mele nu fac decât să o îndepărteze şi mai mult. Aş vrea să îi explic, să mai stăm de vorbă, să îi mai spun de ce nu cred că e bine ce face. Dar îmi pierd cumpătul. Ea plânge şi se închide în ea, cu încrâncenare.

Ştiu că cei mici simt emoţii puternice încă din prima zi de viaţă. Dar nu reuşesc să şi le controleze decât după 20 de ani. Abia atunci se dezvoltă pe deplin cortexul, cel care gestionează gândirea logică, deciziile, planificarea, empatia şi reglarea emoţiilor. Dacă cei mici nu se pot controla, e de datoria noastră să o facem.

Îmi dau seama, aşadar, că cel mai important e să o fac să deschidă singură uşa camerei şi să vorbim. Calm. Sunt câteva cuvinte care fac minuni în astfel de momente. Vă asigur de asta.

1. Spune-mi ceea ce simţi
Chiar dacă nu îşi pot descrie emoţiile cu acurateţe, e important că vor să vorbească despre ceea ce simt.

2. Vreau să înţeleg ceea ce simţi
Empatia funcţionează întotdeauna cu cei mici. Am simţit asta de multe ori. Lor chiar le pasă că ţie îţi pasă.

3. Este în regulă să fii furios/furioasă
Da, chiar e în regulă. Pentru că un copil care nu e lăsat să îşi exprime emoţiile acumulează frustrări şi se îndepărtează de părinţi.

4. Cum pot să te ajut?
Sunt cuvinte care îl fac pe copil să se gândească la soluţii, mai degrabă decât la emoţiile negative pe care le simte.

5. Putem să o luăm de la capăt?
Asta înseamnă să faceţi împreună un plan pentru a rezolva problema. Înseamnă împlicare şi compromis din ambele părţi.

6. Te iubesc
Da, acestea sunt cuvintele magice care redau încrederea şi readuc liniştea necesară pentru a găsi cele mai bune soluţii la orice problemă.

 

CÂŞTIGĂ UN LOC ÎNTR-O TABĂRĂ DE VARĂ

Copilul tău va învăţa programare, editare foto şi video, se poate juca cu roboţi lego şi poate crea scene 3D în Minecraft.

Concursul se încheie pe 11 iulie 2018

Tabere de programare

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *