De ce scriu copiii invers?
Aşa-i că aveţi şi voi desene ca acestea? Semnate invers, cu numele care se poate citi corect doar privit în oglindă?
Mie mi se pare incredibil cum un copil de 5, 6 ani poate scrie atât de simplu într-un mod care pentru noi, adulţii, e greu de reprodus. Încercaţi să scrieţi cuvinte întregi pornind de la dreapta la stânga şi inversând fiecare literă. E complicat şi trebuie să te gândeşti puţin înainte de fiecare semn pe care îl laşi pe foaia de hârtie.
Am încercat să înţeleg de ce scriu copiii invers şi ce lucru extraordinar se întâmplă în căpşorul lor mic atunci când reuşesc ceea ce pentru noi e dificil.
Scrisul inversat e atunci când litere, cuvintele sau chiar propoziţii întregi sunt scrise în direcţie inversă, astfel încât ele pot fi citite corect atunci când sunt privite în oglindă. Scrisul inversat neintenţionat este des întâlnit în rândul copiilor.
Ce se întâmplă în creier?
Pentru fiecare cuvânt sau obiect pe care îl vedem, o imagine mentală este înmagazinată în emisfera stângă dominantă, iar o imagine în oglindă a acelui cuvânt sau obiect este înregistrată în emisfera dreaptă (non-dominantă) a creierului. Copiii reproduc imaginea în oglindă atunci când dominanţa emisferelor cerebrale nu s-a definitivat încă. (vezi studiile citate la finalul articolului)
Literele în oglindă sunt comune printre copiii care abia învaţă să scrie. Nu este vorba doar de litere uşor de confundat precum b şi d, ci a tuturor literelor sau a cuvintelor întregi. Un copil îşi poate scrie numele în întregime invers, fără să i se pară nimic neobişnuit.
Interesant, cel mai des răspândite litere şi cifre pe care copiii le scriu invers sunt J şi 3.
Mituri despre scrisul în oglindă
- Cel mai des răspândit este mitul care asociază scrisul inversat cu dezvoltarea intelectuală lentă. Studiile recente au demonstrat că scrisul în oglindă din copilărie nu are nicio legătură cu abilităţile intelectuale de mai târziu. Este doar o etapă de învăţare şi de dezvoltare normală a creierului.
- Nu este adevărat nici faptul că scrisul inversat ar fi mai des întâlnit printre copiii care sunt stângaci. Această etapă este obişnuită atît pentru dreptaci, cât şipentru stângaci. Este o etapă intermediară între a nu scrie deloc şi a învăţa să scrie corect.
- Spaţiul pe hârtie poate determina şi el scrisul în oglindă. Sunt copii care şi la vârsta de 7 ani vor scrie invers dacă li se cere să înceapă dintr-un punct al paginii care nu le permite să scrie de la stânga la dreapta.
Cum învaţă copiii să scrie?
Scrierea în oglindă ne arată cum învaţă, de fapt, copiii să scrie. Ei deprind, mai întâi, forma literei şi abia apoi direcţia de scris a acesteia.
Creierul nu îşi formează complet noţiunea de dreapta şi stânga decât între 5 şi 8 ani. Asta înseamnă că cei mai mulţi copii vor scrie frecvent inversat la vârsta când încep, în mod normal, să înveţe să scrie.
Copiii care scriu inversat nu trebuie opriţi să facă asta şi nu trebuie să îi punem să îşi corecteze ceea ce au scris deja. Dacă întreabă: Am scris corect? Atunci îi putem arăta cum trebuie să arate literele, dar nu trebuie culpabilizaţi şi nici criticaţi. Cu cât vor scrie mai mult, cu atât le va fi mai uşor. Nu trebuie să le limităm creativitatea spunându-le, constant, că au greşit. Copiilor le trebuie libertate să exerseze şi să facă greşeli. În clasa întâi, învăţătorii le vor spune cum să îşi corecteze scrisul, iar până la finalul clasei a II-a, aproape niciun copil nu va mai scrie inversat,
explică Shari Nethersole, medic la Children’s Hospital din Boston şi profesor de pediatrie la Harvard Medical School.
Scrierea în oglindă, dificilă pentru adulţi
Da, poate pentru noi e dificilă, dar nu şi pentru genii precum Leonardo da Vinci. El scria frecvent inversat, folosindu-şi mâna stângă, în timp ce cu dreapta desena, în acelaşi timp. Cumva, modul în care funcţionează creierul copiilor este asemănător geniilor. Păcat că îşi pierd atât de repede abilităţile, imaginaţia şi creativitatea!
sursa foto: 1000museums.com
Articol bazat pe studiile:
1. Neural Correlates of Letter Reversal in Children, Open Acces Library
2. Spontaneous mirror-writing in children, Research Gate
3. Mirror writing in typically developing children, Science Direct
4. Mirror writing, The Psychologist
Citeşte şi: Care vor fi meseriile copiilor noştri. Îi pregăteşte şcoala pentru viitor? + CONCURS
COMENTARIILE TALE