De ce sunt mamele aşa cum sunt?

De ce sunt mamele înnebunitoare, cicălitoare, iubitoare, aiurite, ingenioase, calde, pupăcioase, temătoare, intuitive, autoritare, sâcâitoare, blânde, haioase, răbdătoare, iertătoare?

mama si copilul

Mamă şi copil, Pablo Picasso, 1902 (sursa foto: wikiart.com)

De ce sunt mamele aşa cum sunt? Pur şi simplu, pentru că au devenit mame.

Sarcina şi apoi naşterea ne modifică în mod semnificativ creierul. Schimbă mărimea şi structura acelor regiuni cerebrale care sunt legate de înţelegerea gândurilor, a emoţiilor şi a intenţiilor celorlalţi. Naşterea modifică, de asemenea, structura materiei cenuşii din regiuni ale creierului asociate cu inteligenţa emoţională, dar şi cu memoria şi stările depresive. Un amalgam de emoţii pe care creierul nu le-a resimţit la intensitate atât de mare până când femeia nu a devenit mamă.

Studiul a fost publicat recent în Nature Neuroscience* şi este bazat pe numeroase teste RMN făcute mamelor înainte şi după naştere.  Cercetarea este doar un prim pas în înţelegerea modului în care creierul se adaptează la viaţa cu un copil.

De acum înainte,  când vă reproşează cineva că sunteţi într-un fel sau altul, spuneţi-le că de vină sunt schimbările din materia cenuşie 🙂 Şi continuaţi să fiţi mame înnebunitoare, cicălitoare, iubitoare, aiurite, ingenioase, calde, pupăcioase, temătoare, intuitive, autoritare, sâcâitoare, blânde, haioase, răbdătoare, iertătoare. Toate aceste stări şi reacţii contradictorii fac din noi cele mai bune mame din lume.

 

*Articol bazat pe studiul:
Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure, Nature Neuroscience

 

Citeşte şi: Să fii părinte se învaţă!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *