Despre poveşti, copii şi minuni

Am în mână a treia carte a seriei create în jurul micuţei libelule Carla, cea cu aripi colorate diferit, zănatecă, veselă, curioasă şi dornică de cunoaştere, asemenea copiilor noştri.

Iepurele Înţelept şi secretul poveştilor.

Îi simt mirosul de tipografie, tot mai puternic pe măsură ce o răsfoiesc, o citesc pe îndelete, deşi o ştiu pe de rost. Şi încă nu pot să cred că am scris-o eu.

Iepurele Intelept si secretul povestilor

O aşez alături de primele volume şi mi se pare incredibil că o editură importantă precum Pandoram M, parte din Grupul Editorial Trei, şi nişte oameni care au citit mii şi mii de manuscrise au avut încredere în poveştile mele şi le-au transformat în cărţi.

Sunt doi ani de când a apărut prima mea poveste, dar mie tot mi se pare o minune. La fel cum mi se pare extraordinar că poveştile mele v-au plăcut, că le-aţi cumpărat şi le-aţi dăruit copiilor voştri.

Şirul acesta de minuni a dus cărţile mele către mii de copii din toată ţara. Aşa am ajuns să vizitez foarte mulţi puşti din şcoli şi grădiniţe cărora am încercat să le arăt că între paginile fiecărei cărţi vor găsi o lume magică. Şi că poveştile le vor fi mereu cei mai buni prieteni.

ateliere de lectura in scoli si gradinite

Nici acum nu îmi vine să cred când îmi scrie câte o doamnă învăţătoare, invitându-mă în clasa ei pentru a vorbi despre cărţi şi poveşti. În aceşti doi ani plini de ateliere de lectură, am căpătat un respect profund pentru învăţătorii şi profesorii dedicaţi, inimoşi, dornici să facă mai mult pentru elevi decât prevăd regulamentele. Care îmblânzesc cumva timpul şi reuşesc să facă în aşa fel încât să strecoare în orarul mult prea încărcat şi o oră de lectură un pic mai diferită.

Însă, nimic nu m-a impresionat mai mult în aceşti doi ani decât copiii pe care i-am întâlnit. De la micuţii de grădiniţă, care ne întâmpinau cu îmbrăţişări mucoase şi întrebări strecurate cu greu printre strănuturi şi tuse. Până la elevii mari, chiar şi de clasa a IV-a şi a V-a, dornici să afle chiar şi ce mănâncă un autor sau dacă îşi face singur curat în casă :). Curiozitatea aceasta a lor, spontaineitatea, ideile năstruşnice, dorinţa de a povesti şi de a împărtăşi propriile experienţe, toate acestea trebuie cu orice preţ păstrate. Pentru că sunt calităţi extraordinare.

semne de carte in clasa

semne de carte

Nimic din ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi fost un copil – copilul nostru. Sofia. În joaca noastră, mi-a arătat cum să fiu copil din nou. În discuţiile noastre, mi-a dezvăluit cum vede ea lumea. M-a înconjurat de dragoste, linişte, căldură, duioşie şi mirare, aşa cum numai un copil o poate face. Dacă eşti atent, copiii îţi dezvăluie minuni.  Şi te fac să trăieşti minuni.

Andreea Iatagan

credit foto: Remus Andrei Ion

Iepurele Înţelept şi secretul poveştilor este deja în librăriile din toată ţara, inclusiv în cele online, dar şi pe site-ul editurii mele, Pandora M, chiar AICI.

ateliere lectura in scoli Andreea Iatagan

Iată câteva dintre ilustraţiile frumoase din Iepurele Înţelept şi secretul poveştilor realizate de talentatul Ionuţ Robert Olaru cu care am lucrat la toate cele trei cărţi. Iar dacă vreţi să citiţi un fragment din noua poveste, o puteţi face AICI.

Iepurele Intelept si secretul povestilor

Iepurele Intelept si secretul povestilor

Iepurele Intelept si secretul povestilor

Iepurele Intelept si secretul povestilor

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *