Despre statutul profesorilor

E foarte posibil ca profesorilor să li se acorde statutul de autoritate publică dacă proiectul de lege propus de sindicatele din învăţământ va fi aprobat. Dar asta nu rezolvă nimic.

statut profesorisursa: pixabay.com

Calitatea oricărui sistem de educaţie din lume este dată de calitatea profesorilor. Să ai cei mai buni profesori este esenţial pentru orice naţiune, indiferent dacă este bogată sau săracă. Pentru ca tinerii inteligenţi şi bine pregătiţi să îşi dorească să devină cadre didactice, e nevoie ca această profesie să aibă un statut înalt în societate. Cred că acest statut este dat de:

  • nivelul ridicat al veniturilor,
  • înalta calificare,
  • accesul la o permanentă perfecţionare profesională.

Nu cred, prin urmare, că a acorda profesorilor statutul de autoritate publică rezolvă, în vreun fel, problema acută pe care o are sistemul nostru de învăţământ. Un astfel de statut nu înseamnă nimic dacă nu se traduce prin:

  • nivel ridicat al veniturilor,
  • înalta calificare,
  • acces la o permanentă perfecţionare profesională pentru profesori.

Un profesor bine pregătit şi bine remunerat va fi întotdeauna motivat şi mândru de profesia sa. Îşi va ajuta elevii să crească frumos şi să înveţe bine. El va impune respect prin ceea ce este şi nu pentru că cineva i-a acordat – doar cu pixul pe hârtie – un statut aparte.

 

Citeşte şi: Cât câştigă un profesor – la noi şi în lume

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *