Despre vaccinare şi informare
Sunt două veşti legate de vaccinare care m-au bucurat. Ele pun puţină ordine în modul în care părinţii iau decizia în privinţa vaccinării şi ne dau speranţa că putem avea, din nou, vaccinuri realizate în România.
- Proiectul legii vaccinării, care este gata şi va fi, curând, pus în dezbatere publică, obligă părinţii să se informeze de la un specialist înainte de a decide. Nu de la vecina, prietena, colega, o cunoştinţă binevoitoare sau cine ştie ce postare de pe facebook, ci de la un medic. Oricine este liber să refuze vaccinarea copilului său, dar numai după ce primeşte informaţii corecte.
Procedura va fi simplă şi clară: medicul de familie va sfătui părinţii în legătură cu vaccinarea. Dacă aceştia refuză, el va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare, care va chema părinţii la şedinţe de consiliere. Dacă răspunsul este în continuare ” Nu” atunci părinţii vor putea semna un formular de refuz.
Dacă nu aţi găsit acel medic în care să aveţi încredere şi căruia să-i puteţi adresa orice întrebare, trebuie să îl căutaţi până îl găsiţi,
a spuns medicul Dumitra Gindrovel în cadrul conferinţei Social Moms.
Datoria noastră este să întrebăm, iar datoria medicilor este să explice astfel încât să înţelegem”,
a spus Ana Maita, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame în cadrul conferinţei.
- Institutul Cantacuzino a reluat, deocamdata experimental, productia de vaccin antigripal cu noile echipamente achizionate recent şi omologate conform normelor internaţionale. Institutului i se retrăsese încă din 2012 dreptul de a produce vaccin pentru că nu investise în retehnologizare.
Chiar sunt două veşti bune, nu credeţi?
Sursa informaţiilor:
Conferinţa SocialMoms ”De ce să ne mai vaccinăm copiii?”
desprevaccin.ro, un site al Ministerului Sănătăţii
COMENTARIILE TALE