Doar patru zile de şcoală. Ura!

Timp de doi ani, în statul american Colorado, copiii din clasele primare au mers la şcoală numai patru zile pe săptămână. A cincea au folosit-o pentru activităţi extraşcolare şi teme. Sfârşitul de săptămână a fost numai al lor. Rezultatele au fost pe uimitoare. Notele elevilor s-au îmbunătăţit, iar testele de final de an au arătat că toate cunoştinţele acumulate se fixaseră mai bine. Mai mult, a scăzut numărul absenţelor.

patru zile de scoala pe saptamana

În loc de patru, s-au predat cinci ore pe zi. Dar copiii nu au avut probleme de concentrare. Asta şi pentru că învăţătorii au avut mai mult timp pentru explicaţii şi au putut face mai bine conexiunile între materii. Şi pentru ei, acest experiment s-a dovedit a fi benefic. Vinerea puteau participa la cursuri de perfecţionare şi îşi puteau planifica mai bine săptămâna următoare.

Pentru ca rezultatele să fie bune, un lucru a fost esenţial: cea de-a cincea zi trebuia să fie folosită de elevi pentru sport, ateliere, cursuri extraşcolare care să le alimenteze pasiunile şi să le dezvolte personalitatea. Iar pentru învăţători, vinerea trebuia să fie dedicată perfecţionării şi schimbului de experienţă cu ceilalţi colegi.

E greu de aplicat un astfel de program. Trebuie făcute schimbări majore în structura anului şcolar şi a planului de învăţământ. În plus, programul părinţilor ar trebui şi el să se adapteze la cel al copiilor. Cu toate astea, mi se pare că ideea merită toată atenţia noastră. Nu credeţi?

P.S.
Şi în Marea Britanie se lucrează la scenarii privind o săptămână de şcoală mai scurtă, după apelul public pe care l-a făcut unul dintre cei mai respectaţi medici, profesorul John Ashton, director al Universităţii de Sănătate Publică. Acesta a spus:

Avem nevoie de o săptămână de lucru mai scurtă pentru ca oamenii să se poată bucura mai mult de viaţă şi să petreacă mai mult timp cu familia. Multe dintre bolile acestui secol ar putea dispărea.

 

Articol bazat pe:

 

Citeşte şi:

  • Clasa pregătitoare. Privind înapoi cu mânie.

You may also like...

1 Response

  1. simona says:

    Asa era orarul sambata pe vremea noastra. Alte activitati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *