E obsedat de animale, trenuri, dinozauri sau avioane? E perfect.
Copilul tău ştie zeci de specii de dinozauri? Le pronunţă numele lungi, alambicate şi pline de consoane fără nici cea mai mică problemă şi devorează enciclopediile pentru a afla cât mai multe informaţii despre ei?
Sau poate îi plac mai mult trenurile şi căile ferate şi îţi cere să îi citeşti din cărţi pe care nu credeai că o să le deschizi vreodată ca să afle despre osii şi viteza de deplasare?
Îi plac caii şi le cunoaşte toate speciile, inclusiv pe cei înaripaţi şi cu un corn strălucitor în frunte?
Sau poate că e pasionat de animale, aşa cum este Sofia încă de când era foarte mică, şi ştie specii care nu credeai că pot exista pe Pământ? Şi te uimeşte cu tot felul de curiozităţi despre cel mai fioros sau cel mai mic, sau cel mai drăgălaş animal de pe Terra?
Atunci să ştii că e bine, chiar foarte bine.
sursa foto: pixabay.com
Aproape o treime dintre copii dezvoltă un astfel de interes profund pentru ceva anume, care nouă ni se poate părea exagerat. Întrebaţi de cercetători ce a declanşat pasiunea copiilor lor, părinţii nu au putut preciza un moment anume. Pur şi simplu, s-au trezit cu mii de întrebări despre dinozauri, trenuri, animale, construcţii, maşini, faraoni, culori, seturi de ceai sau avioane sau cine ştie ce altceva căzuse cu tronc copilului lor.
La cei mai mulţi dintre copii, un astfel de interes puternic începe la doi, trei ani şi continuă până la şase, şapte sau opt ani. Mai rar după această vârstă. În toată această perioadă se documentează, analizează şi îşi hrănesc mereu curiozitatea legată de pasiunea lor. Totul în jurul lor, tot ceea ce fac, modul în care se joacă are legătură cu pasiunea lor.
Această pasiune dezvoltă în copii deprinderea de a învăţa lucruri noi, perseverenţa, atenţia la detalii şi capacitatea de a procesa informaţii. Şi le dă încredere în ei, pentru că vor ştii mai multe despre dinozauri, maşini sau animale decât părinţii lor, colegii sau prietenii de joacă.
Trei studii separate* (vezi la finalul articolului) realizate în ultimii 10 ani au dovedit că aceşti copii cu un interes specific, puternic şi de durată pentru ceva vor dezvolta o inteligenţă peste medie.
Aşadar, la patru ani, copilul vostru e expert în dinozauri, la cinci ani devorează enciclopediile şi te roagă să îi citeşti încontinuu din ele, iar la şase ani e sigur că vrea să devină paleontolog. La şapte ani, interesul începe să îi pălească, iar la opt ani a dispărut aproape cu totul. Pentru cei mai mulţi dintre copii, pasiunea intensă durează între şase luni şi trei ani.
De ce dispare această arzătoare pasiune? În mod ironic, din cauza şcolii. Pe măsură ce intră într-un mediu tradiţional de educaţie, copiilor li se impun sarcini, teme şi li se direcţionează interesul către materiile predate în clasă. Nu mai au timp să îşi urmărească propriile pasiuni. Mai mult, la şcoală copilul leagă prietenii şi află că nu toţi colegii lui sunt îndrăgostiţi de dinozauri.
Şi accesul un timp tot mai îndelungat la tehnologie alungă pasiunile arzătoare de altădată.
Aşa că zecile de tipuri de dinozauri sau maşini, sau animale de tot felul care sălăşluiau prin toate ungherele din casă sfârşesc, uitaţi, într-o cutie de sub pat.
Dar nu e obligatoriu să se întâmple aşa. Iar lucrul acesta vi-l spun din experienţa mea cu Sofia, care are aproape 11 ani şi e încă pasionată de animale. Dacă îi încurajezi, dacă le cumperi cărţi, dacă citiţi împreună enciclopedii, dacă eşti şi tu entuziasmat de pasiunea copilului tău, atunci el nu va renunţa.
Trebuie doar să vorbiţi despre pasiunea lui, să te arăţi şi tu cu adevărat interesată sau intrigată atunci când îţi povesteşte de cine ştie ce căluţ de mare care e mic, cât o picătură de apă, sau de vreo caracatiţă care îşi schimbă culoarea sau de câte un fluture care străbate mii de kilometri de la nordul la sudul continentului american, asemenea păsărilor care migrează.
Şi tehnologia, care intră tot mai mult în viaţa lor pe măsură ce cresc, poate fi folosită pentru a le hrăni pasiunea. Sunt documentare, fotografii şi milioane de informaţii pe internet care să îi ajute să înveţe mai multe şi să îşi hrănească pasiunea.
Pentru mine e o bucurie să o văd pe Sofia absorbită de enciclopedii, desenând sau creând poveşti cu animale de tot felul. Sper ca pasiunea ei să dureze cât mai mult.
(P) Noua campanie a celor de la Danonino e perfectă pentru astfel de copii cu pasiuni arzătoare.
În pachetele de brânzică-îngheţată, ei vor găsi linguriţe în formă de animale. Dar nu orice fel de animale, ci cele cu totul speciale, care îşi pot schimba culoarea – vulpe polară, cameleon, caracatiţă, căluţ de mare şi broscuţa de Pacific. Linguriţele sunt termosensibile. Iar pentru copii, asta e cu adevărat uau! Brânzica Danonino se transformă în îngheţată dacă o pui puţin la congelator, aşa că şi linguriţa îşi va schimba culoarea la rece, asemenea animalelor. Iar pentru ca cei mici să afle mai multe, pe spatele ambalajelor găsesc informaţii despre aceste animale interesante.
În acest video, Sofia vă arată linguriţele buclucaşe şi vă povesteşte mai multe despre animalele care îşi schimbă culoarea. Şi-a adus enciclopediile, să ştiţi!
Aşadar, lăsaţi-i pe copii să îşi pregătească singuri gustarea răcoroasă de vară cu ajutorul pachetelor de brânzică-îngheţată. Tot ce trebuie să facă este să pună linguriţa în brânzică şi să bage brânzica la congelator.
Copiilor nu le rămâne decât să savureze îngheţata-brânzică, să se joace cu linguriţele şi să vă pună un milion de întrebări despre animale. Dar asta e bine, nu?
*Articol bazat pe studiile:
The Development of Conceptual Interests in Children, Cognitive Development Magazine
Extermely Intense Interests in Very Young Children, Developmental Psychology Magazine
It’s Time to Embrace your Child Obsession with Dinosaurs, World Economic Forum
The brain benefits of your child’s dinosaur obsession, CNN
COMENTARIILE TALE