E obsedat de dinozauri, maşini, trenuri sau cai? Bucură-te.

Copilul tău ştie zeci de specii de dinozauri? Le pronunţă numele lungi, alambicate şi pline de consoane fără nici cea mai mică problemă şi devorează enciclopediile pentru a afla cât mai multe informaţii despre ei?
Sau poate îi plac mai mult trenurile şi căile ferate şi îţi cere să îi citeşti din cărţi pe care nu credeai că o să le deschizi vreodată ca să afle despre osii şi viteza de deplasare?
Îi plac caii şi le cunoaşte toate speciile, inclusiv pe cei înaripaţi şi cu un corn strălucitor în frunte?

Atunci să ştii că e bine, chiar foarte bine.

pasiuni copii

sursa foto: pixabay.com

Aproape o treime dintre copii dezvoltă un astfel de interes, care nouă ni se poate părea exagerat. Cei mai mulţi devin obsedaţi de dinozauri, urmaţi de cei îndrăgostiţi de avioane, trenuri şi maşini. Se documentează, analizează şi îşi hrănesc mereu curiozitatea legată de pasiunea lor. La cei mai mulţi dintre copii, un astfel de interes puternic pentru ceva începe la 2, 3 ani şi continuă până la 6, 7 ani. Mai rar după această vârstă.

Această pasiune dezvoltă în copii deprinderea de a învăţa lucruri noi, perseverenţa, atenţia la detalii şi capacitatea de a procesa informaţii. Trei studii separate* realizate în ultimii 10 ani au dovedit că aceşti copii cu un interes specific, puternic şi de durată pentru ceva vor dezvolta o inteligenţă peste medie.

Aşadar, la 4 ani, copilul vostru e expert în dinozauri, la 5 ani devorează enciclopediile, iar la 6 ani e sigur că vrea să devină paleontolog. La 7 ani, interesul începe să îi pălească, iar la 8 ani a dispărut cu totul. Pentru cei mai mulţi dintre copii, pasiunea intensă durează între 6 luni şi 3 ani.

De ce dispare această arzătoare pasiune? În mod ironic, din cauza şcolii. Pe măsură ce intră într-un mediu tradiţional de educaţie, copiilor li se impun sarcini, teme şi li se direcţionează interesul către materiile predate în clasă. Nu mai au timp să îşi urmărească propriile pasiuni. Mai mult, la şcoală copilul leagă prietenii şi află că nu toţi colegii lui sunt îndrăgostiţi de dinozauri. Aşa că zecile de tipuri de dinozauri care sălăşluiau prin toate ungherele din casă sfârşesc, uitaţi, într-o cutie de sub pat.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta :)

*Articol bazat pe studiile:
The Development of Conceptual Interests in Children, Cognitive Development Magazine
Extermely Intense Interests in Very Young Children, Developmental Psychology Magazine
Its’s Time to Embrace your Child Obsession with Dinosaurs, World Economic Forum

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>