E timpul să avem ACEA discuţie…

Prima discuţie despre sex Am avut cu Paul discuţia ACEEA, mi-a spus prietena mea. Mi-a povestit cu umor despre conversaţia pe care o avusese cu băiatul ei de 11 ani despre sex. Acum se simţea eliberată, însă căutase mult timp momentul potrivit şi cuvintele cele mai bune. Nu i-a fost uşor, dar era convinsă că trecuse cu bine cel mai important test de părinte pe care îl dăduse până atunci.

Pentru toate mamele care simt că a venit momentul pentru discuţia ACEEA, iată ce scriu doi specialişti în psihologie pe site-ul American Academy of Pediatrics.

 

Copiii noştri sunt expuşi limbajului, imaginilor si comportamentelor sexuale înainte de a fi suficient de dezvoltaţi încât să le poată face faţă.

  • Nu subestima puterea dragostei. Adolescenţii au nevoie de acest sentiment puternic în viaţa lor, chiar dacă îl percep diferit de noi, părinţii.
  • Nu ezita să vorbeşti cu copilul tău despre iubire, sex şi schimbările prin care trece organismul său. Mai bine să ştie de la tine decât de la altcineva.
  • Nu amâna momentul şi nu te rezuma la o singură discuţie. La început s-ar putea să vorbeşti doar tu şi el să te asculte ruşinat, cu privirea în pământ. Apoi, vor începe să curgă şi întrebările.
  • Nu spune doar NU – nu face sex, nu rămâne însărcinată…
  • Evită expresiile ambiguie şi explică-i exact ce se întâmplă din punct de vedere fiziologic. Nu îi subestima curiozitatea şi inteligenţa. Nu îi vorbi cu superioritate despre probleme atât de delicate. Îl vei îndepărta şi va căuta în altă parte răspunsuri la întrebările de mai târziu.

Să discuţi despre sex nu înseamnă că îţi încurajezi copilul să facă asta. Înseamnă să îl pregăteşti şi să îl educi cum se cuvine. Înseamnă să îl ţii în siguranţă şi să îl faci responsabil.

Ascultă-l mai mult şi vorbeşte mai puţin. Nu îi ţine prelegeri. Încearcă să înţelegi şi nu să judeci. Nu pune prea multe întrebări, s-ar putea să nu mai obţii niciun răspuns.
Explică-i cum poate să îşi dea seama dacă este momentul potrivit pentru a face dragoste şi cum să reziste eventualelor presiuni. Spune-i că este important să aştepte.

  • Dă-i încredere. Spune-i că merită să fie tratat cu respect în relaţiile pe care le are, că nu trebuie să se ascundă sau să îşi excludă prietenii şi familia.
  • Nu uita că cea mai mare temere a copiilor este să nu îşi dezamăgească părinţii. Spune-i că un anumit comportament nu este potrivit, dar nu îi spune că te-a dezamăgit. Nu va mai discuta cu tine atunci când va avea cea mai mare nevoie

Singurul lucru pe care nu îl negocia este siguranţa. Indiferent dacă îi aprobi sau nu comportamentul şi relaţiile, spune-i că trebuie să se protejeze de boli şi de sarcini nedorite. Şi că poate veni la tine pentru orice problemă ar putea apărea.

Articol bazat pe un studiu publicat în American Academy of Pediatrics şi semnat de Kenneth R. Ginsburg PhD şi Sara B. Kinsman PhD (Reaching Teens. Strength Based Communication Strategies to Build Resilience and Support Healthy Adolescent Development)

You may also like...

1 Response

  1. ora exacta says:

    Interesante idei ce merita lecturate si distribuite si celorlalti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *