Educaţie spoită cu şerveţele umede

Ce bine, sunt liniştită. Dacă ne trimitem copiii la şcoală cu şerveţele umede totul va fi bine. Nu vor lua nici gripă, nici viroză.

Asta este soluţia la lipsa săpunului şi a igienei din şcoli pe care a dat-o actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, într-un interviu la Digi24 *. Şerveţelul umed magic.

servetele umede

sursa foto: freepik.com

Nu e nevoie să vă spun, ştiţi foarte bine că în şcolile de stat din ţara asta nu există săpun la toaleta copiilor. Părinţii îl cumpără din banii pe care îi strâng la începutul anului şcolar. La fel cum cumpără şi hârtie şi role de şerveţele. Toate ţin de igiena de bază din orice şcoală. Iar aceasta nu există.

Nu există săpun şi nici hârtie igienică la toaletele copiilor.
Dar nu sunt bani suficienţi, se vor justifica directorii şi primăriile care asigură bugetul şi dotările instituţiilor de învăţământ. Poate că ar fi bani dacă autorităţile locale, în loc să cumpere tuturor elevilor tablete ca să îi impresioneze, ar aloca în primul rând bani pentru săpun şi hârtie şi pentru a angaja mai multe doamne de serviciu care să poată face faţă sutelor de copii care roiesc în şcoală de dimineaţa până seara.

În colaborare cu Ministerul Sănătăţii, primăriile ar trebui să deschidă şi să doteze cabinetele medicale din toate şcolile. Iar acolo ar trebui să fie medic, chiar doi, pentru a acoperi întregul program al elevilor. Şi atunci am avea triaj epidemiologic şi prim-ajutor încă de la primele simptome de viroză sau gripă. Şi nu ne-am baza doar pe magia şerveţelelor umede pentru a ţine în frâu epidemiile.

Toaletele copiilor sunt murdare. Le-am văzut cu toţii cu ochii noştri. Ne-am frământat cu toţii atunci când copiii noştri erau în clasele mici pentru că nu ştiam ce soluţii să găsim pentru mersul la toaletă. Aşa-i că le-aţi spus copiilor să încerce să se abţină să meargă la baie cât timp sunt la şcoală?
Dar copiii sunt necivilizaţi, se vor justifica profesorii şi directorii. Dar de aceea merg la şcoală, ca să înveţe inclusiv să fie civilizaţi. Nu e un lucru care se învaţă doar acasă. Ba dimpotrivă. Degeaba înveţi acasă copilul, dacă la şcoală va vedea că lumea procedează altfel decât l-ai învăţat tu.

Numai că noi nu lăsăm timp profesorilor să fie şi pedagogi, aşa cum ar trebui să fie. Profesorii nu predau doar materie, ei le sunt şi părinţii de la şcoală. Nu, nu cer prea mult şi nu e ceva irealizabil. Dacă nu mai sufoci profesorii şi învăţătorii cu tone de materie inutilă, cu vrafuri de hârtii şi raportări, poate ar avea mai mult timp să fie mai atenţi la copii şi să le predea şi lecţii de viaţă şi civilizaţie.

 

Reforma în învăţământ ar trebui să înceapă de aici: să asigurăm mai întâi igiena şi siguranţa copiilor în şcoli şi apoi să ne spoim incompetenţa cu tablete, table interactive, proiectoare şi alte minunăţii ale tehnicii. Dar nouă ni s-a părut întotdeauna că preocuparea pentru toalete este sub demnitatea noastră. Noi învăţăm copiii matematici avansate, gramatici de academie, fizici şi chimii, noi lucrăm cu idei şi idealuri înalte. Nu, noi lucrăm în primul rând pentru a avea copii sănătoşi şi civilizaţi, care să înveţe în şcoli curate. Punct.

Numai că noi, în loc să pornim de unde trebui reforma în educaţie facem ceea ce am făcut întotdeauna – spoim cu şerveţele umede.

 

*Articolul preia informaţii din:
La un pas de epidemia de gripă, Digi24

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *