Elevii îşi spun părerea despre profesori. Oare ce vor scrie în chestionare?
Din anul şcolar viitor, profesorii vor fi obligaţi să ceară elevilor părerea despre modul în care predau la clasă, despre felul în care explică sau încurajează participarea la ore. Elevii nu sunt, în schimb, obligaţi să completeze chestionarele pe care le vor primi şi nu pot fi sancţionaţi pentru opiniile exprimate. Oricum, chestionarele vor fi completate sub protecţia anonimatului.
CINE
Chestionarul va fi completat de elevii de gimnaziu şi cei de liceu.
CÂND
Elevii își exprima opinia pe aceste chestionare semestrial, numai după încheierea mediilor.
CE
Acestea sunt afirmaţiile din chestionar, pe care elevii trebuie să le noteze de la 1 la 5.

În afară de acestea, mai există o rubrică unde elevii au mai multă libertate de exprimare şi pot scrie ceea ce doresc:
- Mi-aş dori ca la această disciplină să…
- Dacă ar fi să spui profesorului un gând după acest semestru, care ar fi acesta?
CUM
- Elevii acordă aceste calificative profesorilor doar dacă doresc acest lucru.
- Completarea chestionarelor nu este obligatorie şi este anonimă.
- Elevii își expprimă opinia doar cu privire la activitatea profesorului de la orele de curs, nu din timpul eventualelor activităţi extraşcolare.
- Elevii pot completa acest formular fie în format fizic, fie online.
- Elevii nu pot fi constrânşi să acorde calificative profesorilor şi nici nu pot fi sancţionaţi în urma opiniei exprimate.
DE CE
Dirigintele clasei este cel care analizează rezultatele chestionarelor şi face un raport general. Acesta va fi dezbătut împreună cu profesorii care predau la clasa respectivă.
Profesorii pot vedea doar chestionarele de la clasele la care predau.
Profesorul discută cu elevii de la fiecare clasă pentru a îmbunătăţi problemele semnalate.
Întreaga metodologie aprobată de Ministerul Educaţiei cu privire la aceste chestionare o puteţi citi pe site-ul sindicatului FSE Spiru Haret. Fişa de feedback a fost publicată de Ministerul Educaţiei.

Ca părinte de copil de gimnaziu, mă bucur că aceste chestionare dau o voce elevilor, mai ales că în şcoală părerea lor contează acum foarte puţin. E un început bun pentru ca elevii să înveţe că au puterea să schimbe lucrurile din jurul lor încă din timpul şcolii.
Cred, însă, că elevii trebuie să înveţe să folosească aceste chestionare cu responsabilitate şi să scrie lucruri care pot cu adevărat să ajute profesorul să îi ajute pe ei mai bine.
Cred că sunt mulți profesori care discută cu elevii și le cer părerea. O fac pentru că așa simt și vor continua să facă asta cu sau fără chestionare. Sunt acei profesori care au respect pentru meseria lor și pentru elevi.
Chestionarele ar putea fi un mijloc bun de a afla ce gândesc elevii, dacă sunt folosite cu bună credință atât de elevi, cât și de profesori. Dar mi-e teamă că se vor pierde printre multele alte hârtii completate doar ca să fie uitate în vreun dulap al școlii.
COMENTARIILE TALE