Eu ce aş fi fost dacă nu eram copilul vostru?
Eu cum m-aş fi simţit dacă nu m-aş fi născut? Şi ce aş fi fost dacă nu eram copilul vostru? Eu v-am ales pe voi să fiţi părinţii mei? Asta e tirada de întrebări filosofice pe care mi le-a adresat Sofia într-o seară. A urmat o oră de întrebări şi răspunsuri despre lume şi viaţă, despre noi şi univers. A fost amuzant şi neaşteptat de profund. Cu siguranţă vi s-a întâmplat şi vouă.
De ce nu încurajăm astfel de dialog între copii şi la şcoală? I-ar învăţa CUM SĂ GÂNDEASCĂ, iar asta e esenţial pentru lumea în care ei trăiesc.
Memorarea este metoda de învăţare principală în şcoală, mai ales în clasele primare. Copiii învaţă prin repetare şi sunt evaluaţi în funcţie de informaţiile pe care au reuşit să le reţină. Foarte puţin timp, aproape deloc, este alocat la clasă pentru gândirea critică sau creativă. Tocmai asta ar încuraja filosofia, dacă ar fi introdusă în programa şcolară o oră pe săptămână. O oră în care învăţătorul să facă un pas înapoi şi doar să îi încurajeze pe copii să îşi pună întrebări şi să îşi dea răspunsuri. O oră în care elevii să discute între ei despre probleme specifice vârste, precum: Ce este prietenia? Ce înseamnă să fii bun? Care este diferenţa dintre copii şi adulţi? Poate un singur om să schimbe lumea?
Vă imaginaţi ce minunăţie de discuţie s-ar naşte, ce argumente ar găsi, ce răspunsuri pline de umor şi-ar da unii altora? Ar învăţa să îşi respecte opiniile, să se asculte unii pe alţii, să continue discuţia în funcţie de ceea ce a spus cel dinainte. Ar exersa raţionamentul logic, iar asta i-ar ajuta şi la matematică şi la română şi la orice altă materie.
grafică: freepik.com
Nu, filosofia nu este o materie de studiu doar pentru studenţi. Dimpotrivă, beneficiile sunt mult mai mari dacă e introdusă în curriculum de la clasele mici. Încă din 2008, mai multe şcoli din diverse state ale lumii au introdus programe pilot de predare a filosofiei la clasele primare. Ceea ce au obţinut a fost incredibil. Copiii:
- au căpătat mai multă încredere în ei şi în capacitatea lor de a gândi
- şi-au îmbunătăţit notele la matematică şi literatură
- au învăţat să aibă un dialog respectuos, iar incidentele de tip bully-ing din şcoli au scăzut
- au devenit mai uniţi şi mai disciplinaţi în clasă
Nu ştiu dacă voi vedea vreodată filosofia introdusă şi în şcolile noastre, măcar ca materie opţională. Aşa că voi încerca să am astfel de discuţii cu Sofia acasă, cât mai des posibil. Au început să apară şi cărţi de filosofie pentru cei mici, iar asta e îmbucurător. O astfel de carte e Filosofia pentru copii. 40 de răspunsuri la curiozităţile tale despre lume, de la PandoraM. Mie îmi e de mare ajutor, pentru că îi pot explica Sofiei idei şi noţiuni filosofice prin activităţi amuzante.
Daca vreţi să aprofundaţi subiectul, iată o listă a proiectelor şi a studiilor cu privire la rolul filosofiei în şcoli:
Philosophy for children project, Education Endowment Foundation
Can children think philosophically? – Burada State School
Philosophy for children, Standford University
Institute for the advancement of philosophy for children
COMENTARIILE TALE