Expoziția de acasă. Cum expunem desenele copiilor.
Am avut de curând mai multe atelierele online de lectură cu copii din clasele primare. Într-o zi au fost trei ore una după cealaltă. Mi s-a părut foarte greu. Am ieșit amețită din ateliere, mă dureau ochii, tot ce voiam era să dorm. La atelierele din clase nu am simțit niciodată asta, chiar dacă aveam și patru ore consecutiv. Mi-am dat seama cum trebuie să se simtă copiii care chiar fac ore online, unii și câte șase, șapte pe zi. Ore la care trebuie să fie atenți, să își ia notițe, să rețină tot ceea ce profesorul predă.
Mi se pare că în fața calculatorului, totul devine mai greu: materiile dificile devin și mai dificil de înțeles, ai nevoie de voință supraomenească să te concentrezi atât de multe ore, apoi să faci teme și să le încarci tot online, să ții legătura cu profesorii tot online și tot așa să îți vezi colegii și prietenii.
Iar cel mai greu mi se pare pentru copiii mai mici, care abia de curând au început școala, care sunt în clasa pregătitoare, I sau a II-a.
Cred că un mod în care noi îi putem ajuta este de a le hrăni pasiunea. Trebuie să îi încurajăm să se exprime creativ pentru a compensa singurătatea și lipsa de interacțiune reală pe care le resimt în fața calculatorului. Şi nimic nu îi încurajează și nu îi bucură mai mult pe copii decât aprecierea noastră. Iar când vine vorba despre desenele lor, ce mod mai bun de a-i încuraja decât să le expunem lucrările în casă?

O putem face într-un mod ingenios, astfel încât să ne fie uşor să le înlocuim tablourile vechi pe măsură ce realizează altele noi. O putem facem fără să cumpărăm rame scumpe, cu puţină imaginaţie. Iată câteva moduri simple în care puteți face asta:
1.
sursa foto: pinterest.com
Exact, aţi observat bine. Acelea sunt nişte banale umeraşe pentru pantaloni. Nu e nevoie decât de un cui şi de un loc potrivit pe perete pentru a expune desenele copiilor.
2.
sursa foto: pinterest.com
Cu toţii am folosit un clipboard măcar o dată. Dar niciodată ca să îl agăţăm pe perete cu un desen năstruşnic prins de el. Clipboard-urile sunt ieftine, se găsesc în librării în diferite culori. Pot fi chiar vopsite în nuanţele care se potrivesc camerei unde vreţi să le expuneţi. Mai aveţi nevoie doar de un scotch dublu adeziv ca să le lipiţi de perete, un dulap sau chiar o uşă.
3.
sursa foto: pinterest.com
Sistemul acesta cu sârmă şi cârlige se găseşte în magazinele de bricolaj. Cu ele, camerele copiilor devin o adevărată galerie de artă.
4.
Metoda asta e născocită chiar de noi. Am folosit un sul de hârtie pe care l-am tăiat în funcţie de înălţimea peretelui pe care am vrut să expunem lucrările. Am bătut patru cuie mici şi am fixat coala. Pe ea am lipit desenele cu puţin scoth în colţuri. Se desprind uşor şi se pot înlocui cu altele noi. Coala lungă de hârtie îmbracă frumos peretele şi îl înveseleşte.
5.
Ușa de la camera copilului poate deveni expoziție. La noi e pur și simplu tapetată cu desene, care se schimbă sau se completează atunci când apare o operă nouă.

6.
Am lăsat la final metoda clasică de a expune desenele: în ramă, pe perete. Și în cazul acesta, desenele se pot schimba. Sau, dimpotrivă, puteți să înrămați desenele cu adevărat speciale, care poartă cu ele amintiri sau la care copilul a lucrat foarte mult și a pus multă pasiune. La noi e cam așa:


(P) A fost Danonino cel care m-a provocat să vă arăt cum încercăm noi să ajutăm creativitatea să iasă învingătoare din lupta cu ecranele și online-ul în această perioadă grea pentru copii. Sperăm să vă inspire și să vă aducă veselie în casă.

Și tocmai pentru că cei mici stau mult în casă, puteți să le puneți aproape, atunci când desenează, cântă, dansează, construiesc sau inventează lumi proprii din cuburi colorate, Danonino brânzică sau iaurt de băut cu Calciu și Vitamina D pentru dezvoltarea oaselor și imunitate. Și pentru inspirație, desigur. 🙂
Sănătate multă tuturor!
COMENTARIILE TALE