Fără școală, copiii nu sunt copii. Cum va fi pentru ei la toamnă?
Sunt jurnalist de știri. De-a lungul anilor, au ajuns la mine poveşti de o incredibilă frumusețe, cu oameni care au dat totul pentru alţii, care au ajutat, care au schimbat o comunitate întreagă, care au perseverat, care au învins în ciuda tuturor greutăţilor.
Dar am prezentat şi poveşti de o incredibilă tristețe.

POVESTEA LUI MIHAI
Așa este şi povestea lui Mihai, pe care am aflat-o recent. Mihai e un băieţel de la marginea oraşului Novaci, în Gorj. E în clasa a V-a şi locuieşte împreună cu mama şi cu fratele mai mare într-o casă minusculă, cu o singură cameră, cu ferestre sparte și un carton pe post de ușă. Până de curând, Mihai avea un tată şi încă doi fraţi. Dar ei au pierit, luaţi de ape când se întorceau de pe câmp. Acum, Mihai şi fratele său de 15 ani trebuie să muncească pe unde pot, cu ziua, ca să o ajute pe mama să aibă ce pune pe masă.
CÂND I S-AU RUPT ÎNCĂLȚĂRILE, NU S-A MAI DUS LA ȘCOALĂ
Când i s-au rupt încălţările, Mihai nu s-a mai dus la şcoală, pentru că ar fi râs colegii de el, a povestit cu un zâmbet trist. Când nu s-au ținut deloc ore la școală în timpul pandemiei, el nu a mai putut învăţa nimic. Nu avea nici măcar telefon, ca să nu vorbim de laptop sau conexiune la internet. Mihai vrea să devină pompier când va fi mare. Ca să îi ajute pe alţii. Şi ca să fie viteaz şi neînfricat. Dar pentru asta are nevoie să învețe la școală.
Ca Mihai sunt mulți copii în ţara asta mare care au parte de o viaţă grea, dar care nu se dau bătuţi.

Peste un sfert dintre copii nu au avut acces la educația online în anul pandemiei, a aflat Salvați Copiii România. Cei mai afectați sunt copiii din mediul rural și cei din clasele primare, arată studiul realizat la sfârșitul anului trecut de asociație. În familiile marcate de sărăcie, lipsa posibilităților de a face față cheltuielilor necesare pentru participarea la cursuri duce la abandon școlar. Toate acestea agravează inechitățile, îi izolează, îi marginalizează și îi discriminează pe acești copii.

ȘCOALA FĂRĂ PAUZĂ
Pentru Mihai, totul e un pic mai uşor acum. Are rechizite pentru noul an şcolar şi chiar şi o pereche nouă de încălţări. Pentru că el este unul dintre cei care au primit ajutor prin campania Şcoală fără Pauză inițiat de Băneasa Shopping City. În doar o lună de când a pornit proiectul, au fost donate aproape două tone de îmbrăcăminte şi peste 600 de kg de rechizite şi echipamente electronice.


Toţi cei care vor să se alăture campaniei şi sunt din Bucureşti, pot veni de joi până duminică, între orele 10-20, la centrul de donaţii amplasat în parcarea exterioară de la Băneasa Shopping City. Acolo vor fi colectate articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite și echipamente electronice – noi sau uzate – potrivite copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Produsele donate vor fi triate și igienizate și vor fi livrate școlilor și copiilor din familiile dezavantajate din județele Ialomița, Giurgiu, Prahova, Suceava și Teleorman. Campania se încheie pe 31 octombrie.

Dacă nu sunteţi din Bucureşti, contactați-i pe cei de la Asociaţia Banca de Bine, partenerul Băneasa Shopping City în acest proiect. Mai multe detalii despre campanie puteți afla pe www.baneasa.ro
Articol scris în colaborare cu Băneasa Shopping City și Asociația Banca de Bine
Sursa informațiilor:
- Salvații Copiii, Impactul epidemiei asupra educației
- Salvați Copiii, Învățământul gratuit costă
Sursa fotografiilor: Băneasa Shopping City/Asociația Banca de Bine
COMENTARIILE TALE