Fetele se consideră ”mai puţin inteligente” decât băieţii. Încă de la 6 ani.
Am crezut ca am scăpat de stereotipuri de genul: băieţii sunt mai inteligenţi decât fetele şi mai potriviţi pentru meserii de genul matematician, fizician, astronom sau filosof. Ei bine, se pare că NU.
Am citit cu uimire cel mai proaspăt studiu publicat în revista Science*. Echipe de cercetători din două universităţi americane au stat de vorbă cu sute de fetiţe şi băieţi între 5 şi 7 ani. Au aflat că fetiţele se consideră ”mai puţin inteligente” decât băieţii, iar această percepţie apare la scurt timp după ce copiii intră la şcoală.
sursa foto: pexels.com
Într-unul dintre scenariile în care au fost implicaţi copiii, echipa de specialişti le-a spus o poveste despre un personaj foarte, foarte inteligent, capabil de lucruri grozave. Nu au scăpat niciun indiciu despre ce fel de personaj ar putea fi vorba – băiat sau fată. I-au rugat apoi pe copii să spună ce cred. Fetele de 5 ani au fost convinse că personajul este o fetiţă. Iar băieţii de aceeaşi vârstă au mizat pe faptul că este băiat. Nimic neobişnuit până aici. Pentru fetele de la 6 ani în sus, lucrurile s-au schimbat, însă, radical. Nu mai credeau că o fată este capabilă să facă toate acele lucruri grozave. Toate au spus că personajul este, cu siguranţă, băiat.
Acesta este doar unul dintre zecile de teste, jocuri şi scenarii în care au fost implicaţi copiii în cadrul studiului. Concluziile au fost clare:
Când intră la şcoală, copiii sunt mult mai expuşi la mesajele culturale, la viaţa socială, la informaţiile din media. Stereotipurile legate de diferenţele dintre băieţi şi fete sunt prezente peste tot, iar cei mici sunt uşor influenţabili.
spune Lin Bian, psiholog la Universitatea din Illinois.
Atât de adânc se înrădăcinează aceste concepţii despre capacitatea intelectuală, încât le dirijează fetelor întreaga viaţă, pornind de la activităţile extra-şcolare pe care le aleg şi până la meseriile pe care le vor îmbrăţişa la vârsta adultă.
Părinţii şi profesorii trebuie să fie conştienţi de această realitate şi să încerce să încurajeze fetele şi să le demonstreze că nu trebuie să se desconsidere. Grija aceasta a părinţilor trebuie să fie constantă şi să înceapă la vârste foarte fragede.
spune Lin Bian, unul dintre cercetători.
Eu am o fetiţă. Şi studiul acesta mă îngrijorează, pentru că ştiu că este cât se poate de real. Ce încerc să fac?
- Îi spun mereu că poate avea orice meserie îşi doreşte, că poate ajunge pe Lună, că poate studia celule şi poate face descoperiri. Că poate inventa teleportarea, că poate fi arheolog, geolog, biolog, astronom, actor, profesor, arhitect… Că poate fi orice, dacă îşi doreşte cu adevărat şi munceşte pentru asta.
- Încerc să îi dau exemple de femei care au reuşit în domenii considerate, până nu demult, accesibile doar bărbaţilor. Dacă vreţi să faceţi la fel, folosiţi galeria de mai jos. Sunt doar câteva exemple de femei care au schimbat lumea.
- Sunt şi cărţi care ne pot ajuta să le arătăm fetelor că pot deveni şi pot face orice în viaţă. Noi avem Cine a fost Marie Curie, o carte din seria Cine a fost? de la editura Pandora M. Este uşor de citit pentru că e scrisă sub formă de poveste, dar prezintă viaţa reală a acestui mare om de ştiinţă. Fetiţa mea a citit-o pe nerăsuflate şi a început să îmi povestească despre premiul Nobel (Marie Curie a luat două premii Nobel), despre radiu şi poloniu, despre tabelul periodic al elementelor. Acum poartă cartea în ghiozdan, ca să o arate şi prietenelor ei. 🙂
Voi cum faceţi ca să daţi fetelor încredere în ele? Aştept cu interes răspunsurile voastre, ca să putem să ne ajutăm copiii cât mai mult.
*Articol bazat pe:
Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interests, Science
Girls feel less smart than boys by the age of 6, CNN Health
sursa fotografiilor din slideshow: CNN Health
COMENTARIILE TALE