Franţa interzice părinţilor să îşi pălmuiască copiii
Parlamentul francez a votat, pe 30 noiembrie, în favoarea unui proiect de lege care interzice părinţilor să îşi urechească, pălmuiască sau să îşi lovească în vreun fel copiii. Această decizie va duce la modificarea codului civil care va spune clar că:
autoritatea părinţilor va fi exercitată fără a recurge la violenţă fizică, verbală sau psihologică şi fără pedepse corporale sau umilinţe.
Totuşi, nu sunt prevăzute pedepse pentru părinţii care încalcă legea şi va fi greu ca ei să îşi schimbe modul de a gândi şi de a acţiona. Cu atât mai mult cu cât 85% dintre părinţii francezi recunosc că recurg la diverse forme de pedepse împotriva copiilor lor (sursa: Fondation pour l’Enfance).
sursa foto: pixabay.com
Suedia a fost prima ţară care a interzis părinţilor să îşi lovescă în vreun fel copiii, încă din 1966. De atunci, 54 de ţări – inclusiv 22 dintre statele membre ale Uniunii Europene – au introdus legi similare.
Un studiu realizat în 88 de ţări şi publicat în British Medical Journal arată că expunerea repetată la pedepse corporale induce copiilor gânduri şi comportamente agresive pe care le vor revărsa asupra celorlalţi. Copiii expuşi violenţei, inclusiv celei verbale sau emoţionale, dezvoltă probleme de sănătate, deficit de atenţie, au rezultate academice scăzute, comportament anti-social şi le lipseşte încrederea în sine.
În ţările în care violenţa asupra copiilor a fost interzisă prin lege, rata violenţei a scăzut, treptat, arată acelaşi studiu.
Orice formă de violenţă asupra copiilor este dăunătoare. Nu există violenţă mai mare sau mai mică. Există doar violenţă şi ea nu este sub nicio formă acceptabilă. Punct.
spune, răspicat, medicul Gilles Lazimi, de la organizaţia Fondation pour l’Enfance.
Şi în România este interzisă orice violenţă corporală la adresa copiilor. Nu avem voie să ne batem copiii. Ei ne pot reclama, pe noi sau pe profesori, iar asistenţa socială ar trebuie să acţioneze imediat. Legea a fost adoptată încă din 2004.
În lume, 80% dintre copii sunt plesniţi sau loviţi uşor de părinţi ca mod de a-i disciplina. UNICEF, 2014 Şi totuşi, 65% dintre părinţii români recunosc că îşi educă şi acum copiii cu bătaia, arată un studiu Salvaţi Copiii. Le este greu să se rupă de modul acesta de a gândi, când ei înşişi au fost crescuţi cu palmele profesorilor şi cu urechelile de acasă, când le răsună şi acum în minte: Bătaia e ruptă din rai. Bătaia la copii e ca buruiana de leac…
Ce drept avem să dăm în copii? Niciunul. Chiar şi o simplă palmă e prea mult. Îi înjoseşte, îi umileşte, îi plasează pe un nivel inferior, îi domină, îi înrăieşte. Dacă nu putem să îi educăm altfel decât cu frica de palmă, atunci suntem noi cei care avem o problemă, nu credeţi?
Pentru cei în căutare de cadouri pentru Crăciun. Jucării cu dragoste.
COMENTARIILE TALE