Fraţi, dar atât de diferiţi!
Ordinea în care s-au născut fraţii este la fel de importantă în definirea personalităţii lor precum genetica. Şi asta se datorează modului diferit în care părinţii îi cresc pe fiecare dintre copii. Aceasta este una dintre cele mai faimoase teorii din psihologie şi aparţine lui Alfred Adler, psihiatru austriac.
Pe scurt, aceasta este teoria lui Alfred Adler (1870-1937)
PRIMUL NĂSCUT – AMBIŢIOSUL
Primul născut intră într-o familie în care părinţii îi preţuiesc fiecare mic progres şi care sunt speriaţi de fiecare mică rană sau răceală. Copilul primeşte multă atenţie şi este apropiat de mama şi tatăl său. Primul născut este dornic să obţină aprobarea părinţilor în ceea ce face şi să le facă mereu pe plac. Este un perfecţionist.
Problema apare atunci când se naşte fratele sau sora, pentru că el va simţi că pierde rolul central din familie şi nu mai are încredere în faptul că este unic şi special. Asta îl va face mai ambiţios.
AL DOILEA NĂSCUT / MIJLOCIUL – ÎMPĂCIUTORUL
El este înţelegător, împăciutor şi flexibil. Dar, totuşi, competitiv. Vrea ca totul să fie împărţit egal între fraţi. Mijlociul şi fratele mai mare nu vor excela în aceleaşi lucruri. Trăsătura lor principală de caracter va fi diferită, chiar opusă.
Mijlociul va fi cel căruia i se va acorda cea mai puţină atenţie într-o familie cu trei fraţi. Pentru că în copilărie a fost mereu nevoit să negocieze şi să găsească un mod în care să iasă în evidenţă şi să obţină ceea ce vrea, mijlociul îşi dezvolta spiritul antreprenorial şi, ca adult, se va descurca pe cont propriu.
MEZINUL – SUFLETUL PETRECERII
Acesta va creşte cu mai multă libertate decât au avut fraţii săi şi, adesea, va fi mai independent. Nu îi va mai fi sărbătorit fiecare mic pas sau progres pe care îl face. Aşa că acesta va dezvolta o personalitate veselă şi şarmantă ca să capteze atenţia părinţilor şi a fraţilor mai mari. Ca mezin al familiei, el nu are prea multe responsabilităţi, aşa că va căuta, şi ca adult, activităţi care nu implică efort sau responsabilitate prea mare.
COPIL UNIC – LUPUL SINGURATIC
Creşte înconjurat de adulţi, de aceea vorbeşte mult şi este mai matur. Petrece mult timp jucându-se singur, de aceea este plin de resurse, creativ şi încrezător în forţele proprii.
Teoria lui Alfred Adler este, însă, una dintre cele mai controversate şi combătute teorii din psihologie. Zeci de studii* au fost publicate, mai ales în ultimii ani, care demonstrează că ordinea la naştere nu are nicio influenţă asupra personalităţii pentru că aceasta se formează şi în funcţie de mediul social, de educaţie, de locul georgrafic şi de multe alte variabile.
Mai mult, studiile* au arătat clar că ordinea la naştere nu afectează în niciun fel stabilitatea emoţională sau intelectul fraţilor.
Şi totuşi, teoria lui Alfred Adler a rămas una dintre cele mai importate din istoria psihologiei. Şi, oricât de mult ar fi combătută, trebuie recunoscut faptul că părinţii îi cresc diferit pe fraţi pur şi simplu pentru că ei evoluează şi se schimbă de la naşterea unui copil la celălalt.
La voi în familie este aşa? Cât de diferiţi sunt fraţii?
*Articol bazat pe studiile:
Adlerian overview on birth order characteristics, adlerian.us
To what extend does birth order affect personality?, International Journal of Social Impact
How birth order affects your personality, Scientific American
Examining the effects of birth order on personality, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America
Poate ţi-ar mai plăcea să citeşti:
COMENTARIILE TALE