Generaţia copiilor miopi
M-am uitat cu atenţie în clasa fiicei mele şi am văzut că aproape un sfert dintre colegii ei poartă ochelari. Cei mai mulţi nu văd bine la distanţă. Miopia e tot mai răspândită printre copii. Cauza e stilul lor de viaţă.
În urmă cu 30 de ani, 25% din populaţia Statelor Unite suferea de miopie, o deformare a ochiului care nu îi permite să perceapă clar obiectele aflate la distanţă. Cifrele sunt acum de 66%. În Europa procentul celor care au această problemă de vedere s-a dublat în aceeaşi perioadă de timp. În Asia, saltul e şi mai spectaculos: de la 10 la 90%. Copiii sunt cei mai afectaţi.
Multă vreme s-a crezut că miopia se transmite mai ales genetic. Însă această teorie nu stă în picioare în faţa numărului foarte mare de noi cazuri înregistrate mai ales în ţările dezvoltate. Cu atât mai mult cu cât această boală a ochiului s-a extins în acelaşi timp cu obiceiul copiilor de a se juca mai ales în casă şi de a sta lipiţi de ecranul telefoanelor sau al computerelor.
Studiile realizate în ultimii trei ani în mai multe state americane şi în Australia au arătat că schimbările în stilul de viaţă al copiilor sunt determinante pentru apariţia miopiei.
Cercetătorii au analizat obiceiurile a mii de elevi din clasele primare şi gimnaziale. Au observat că miopia este mai rară printre copiii care petreceau mai mult timp afară. Pentru că lumina naturală este factorul cheie care protejează ochiul. Lumina stimulează eliberarea dopaminei de către retină – un neurotransmiţător care blochează alungirea globului şi formarea imaginii în faţa retinei.
Studiul de amploare publicat anul acesta a fost luat în serios. În apropierea şcolilor din Singapore au apărut afişe care îndeamnă copiii să petreacă mai mult timp afară şi mai puţin în faţa ecranelor din casă. Asta ar trebui să facem şi noi!
Articol bazat pe:
The Myopia Boom, Nature
Outdoor Activity Reduces the Prelevance of Myopia in Children, Researchgate
Citeşte şi: Bebeluşii nu văd mare lucru. Ştiam cu toţii asta. Este însă pentru prima dată când o simulare computerizată arată clar modul în care ei percep lumea din jur.
COMENTARIILE TALE