Îmbrăţişările mamei vindecă răceala. Cu adevărat.

Un boţ de om cu năsucul roşu şi lacrimi în ochi. Nu-i ajung toate pachetele de şerveţele din lume pentru câţi muci produce pe minut. E smiorcăit şi moale, ca o gelatină. Se uită la tine cu ochii mici şi plângăcioşi.

E răcit şi nu poate face mare lucru. Nici să se joace nu are putere. Doar se uită la tine, ca şi cum tu i-ai putea lua durerea şi mucii şi lacrimile din ochi. Cu o simplă îmbrăţişare.

Şi chiar poţi, să ştii.

imbratisarile mamei vindeca raceala

 sursa foto: Claudia Tremblay, Mayan folktales mother and child

În ultimii ani, zeci de studii au documentat incredibilele beneficii emoţionale şi fizice ale îmbrăţişărilor noastre. Atingerea caldă şi drăgăstoasă a mamelor e un medicament formidabil pentru răcelile copiilor.

Atunci când este îmbrăţişat cu tot sufletul şi cu toată inima, hipotalamusul copilului produce cantităţi mai mari de oxitocină, un hormon supranumit ”al fericirii”. Acesta face ca simptomele răcelii să fie mai puţin severe.

oxitocina reduce durerea

sursa foto: Max Planck Institute

Acest mic grup de neuroni (coloraţi în roşu) produce oxitocina şi coordonează eliberarea ei în sânge şi măduva spinării.  Ajunsă acolo, oxitocina inhibă senzaţia de durere, pentru că are efecte analgezice.

Există dovezi că oxitocina ajută sistemul imunitar al copiilor. Mai mult, oxitocina face chiar ca rănile să se vindece mai repede, pentru că ea are rolul de a creşte nivelul altor hormoni precum serotonina şi dopamina, care au efect calmant.

Aceste noi descoperiri deschid calea către terapii revoluţionare în domeniul reducerii durerii,

spune Peter H. Seeburg, cercetător în cadrul Max Planck Institute for Medical Research. Studiile (vezi referinţe la finalul articolului)  au dovedit şi că îmbrăţişarea noastră are puterea de a reduce ritmul cardiac şi nivelul hormonilor care produc stresul: cortizolul şi noradrenalina.

Să-i îmbrăţişăm, aşadar, cât putem de mult şi cât putem de tare atunci când sunt răciţi. Să le dăm linişte, să le luăm durerea şi să le punem, din nou, zâmbetul pe faţă.

(P) E clar, îmbrăţişările sunt aliatul nostru în lupta cu răcelile copiilor. Dar mai putem avea un prieten de nădejde: Îngeraşul PuffyPUF Propolis şi Echinacea. E un spray natural antimicrobian şi antiviral care susţine imunitatea. Ameliorează rapid durerile în gât şi asigură protecţie pe durata întregii zile cu doar câteva pufuri plăcute la gust. În plus, propolisul este un adevărat dar de la natură şi un incredibil antibiotic natural. Spray-ul poate fi folosit de copiii de la 1 an până la 14 ani şi nu conţine conservanţi, coloranţi, îndulcitori artificiali şi nici zahăr. Îmi place ambalajul sub formă de pulverizator şi sticluţa care poate fi luată uşor în ghiozdanul de şcoală.

 

Articol bazat pe studiile:
Hugs Help Protect Against Colds by Boosting Social Support, Psychologycal Science
Hugs Help Protect Against Stress and Infection, Carnegie Mellon University
Oxytocin Relieves Pain, NeuroScience News

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *