Istoria povestită copiilor + CONCURS
Mă entuziasmez de fiecare dată câd văd că apar în librării cărţi de istorie pentru copii. Nu manuale, nu auxiliare. Ci cărţi adevărate, cu poveste, cu ilustraţii, cu detalii interesante. Cărţi care stârnesc curiozitatea şi dorinţa de a afla mai mult. Cărţi fără şiruri întregi de ani de memorat. Cărţi care pun în context şi văd istoria nu ca pe o materie, ci ca pe trecutul uimitor al omenirii.
Aşa este şi noua serie de istorie povestită copiilor, scrisă de Simona Antonescu şi ilustrată de Alexia Olteanu.
Mi-a plăcut ideea de la care pornesc aceste scurte romane. Doi frați gemeni, Ilinca și Călin, găsesc într-un cufăr vechi din podul casei un manuscris, care se dovedeşte a fi magic, pentru că îi poartă înapoi în timp, în diferite perioade istorice. Şi aşa iau naştere cele şapte volume ale seriei, editate de Nemi, parte din grupul Nemira. Primele trei au apărut deja:
- Decebal şi un solomonar misterios – anul 105
- Nobilul Aeticus şi o călătorie în jurul lumii – anul 47o
- Menumorut şi minele de aur de la Roşia Montană – anul 914
Alte patru volume sunt în pregătire:
Litovoi şi Şcoala Solomonarilor din Crângul Pământului – anul 1270
Mircea cel Bătrân şi şcoala scutierilor – anul 1395 Ţara Românească
Regina Maria şi Marea Unire – anul 1918
Mihai I, Regele-copil şi peceţile de mărgean – anul 1927
Am reuşit să citesc deja primul roman al seriei. Am intrat în poveste imediat, alături de cei doi fraţi gemeni. Mi-au plăcut detaliile legate de atmosfera, îmbrăcămintea şi obiceiurile vremurilor. Şi mai interesant mi s-a părut faptul că fiecare volum îndeamnă copiii la călătorii în locuri care încă păstrează vie amintirea vremurilor demult apuse, cum sunt Sarmizegetusa, Roşia Montana, cetatea Histria sau peştera Polovraci.
SUPER CONCURS
Poţi câştiga cărţi din seria Istoria Povestită Copiilor pentru clasa în care predai sau pentru clasa unde învaţă copilul tău. Mai mult, autoarea seriei, Simona Antonescu, va veni în clasă şi va ţine un atelier în care îi implica pe toţi copiii.
Editura premiază o singură clasă şi ea trebuie să fie, neapărat din Bucureşti. Data şi ora atelierului vor fi stabilite împreună cu clasa desemnată câştigătoare. Fiecare copil din clasă va primi una dintre cărţile seriei.
Aşadar, dacă eşti din Bucureşti, ceea ce trebuie să faci este să răspunzi aici, la finalul articolului, la întrebarea: Care ar fi personajul din istorie despre care ai vrea să citeşti tu sau copilul tău? Spune-ne, te rog, şi şcoala unde predai sau unde învaţă copilul tău.
Câştigătorul va fi desemnat pe 17 mai. Mult succes tuturor!
UPDATE 17 mai
Câştigătorul cărţilor Nemi şi al unei întâlniri cu autoarea seriei Istoria povestită copiilor este clasa a IVa A de la scoala 81. Felicitări şi mulţumesc tuturor participanţilor.
Buna. Cred ca Alexandra si colegii ei din clasa l C de la Scoala Gimnaziala “George Toparceanu” ar dori sa citeasca despre toate personajele dar cel mai mult despre Decebal. Ideea cu atelierul mi se pare minunata si l-ar ajuta mult pe d-nul invatator care fiind in primul sau an de invatamant are nevoie de multa sustinere. Multumim anticipat.
Cred ca personajul care i-ar captiva este Nobilul Aeticus. Baiatul meu Sebastian este in clasă pregătitoare A in cadrul Școli Ionel Teodoreanu ,iar sistemul step by step pe care-l urmează le permite mai mult timp de citit ,povestit.
Un alt personaj interesant ar fi Alexandru Ioan Cuza. Clasa a II a , scoala Uruguay
Buna ziua! Cred ca Mihai Viteazu ar fi un personaj extraordinar pt a continua aceasta serie ( curaj, ambiția de a face ceva ce nu au putut face cei de dinaintea lui, vitejie în fața morții, etc). Un alt personaj ar mai putea fi si Vlad Țepeș. Asteptam cu mare nerăbdare și apariția celorlalte 4 carti. Viorela Chiritescu – clasa a 3-a E , scoala gen nr 195 -( Hamburg).
Sunt invatatoare la cls. a-IV-a C, Scoala Gimnaziala nr. 129 Bucuresti. Anul acesta am studiat Istoria Romaniei la clasa si copiii au fost foarte interesati de figurile marcante ale inaintasilor, pe care-i considera exemple de curaj. Planuim o excursie la Sarmizegetusa si cred ca ar fi inspirata alegerea personajului Decebal.
Fiul meu, elev în clasa pregătitoare la Școală nr. 7, își dorește să citească despre Decebal, Vlad Tepes și Mircea cel Bătrân, iar eu îmi doresc să citesc despre Petru Rareș, Avram Iancu, Carol I și Regina Maria. Ideea acestor cărți mi se pare extraordinară, pentru că reușim astfel să împrietenim copiii cu istoria într-un mod plăcut și captivant.
Personajul despre care ar vrea sa afle mai multe elevii mei este Ștefan cel Mare.
Scoala Centrală, București
Fiica mea Maria este clasa a 4a la Școala Gimnaziala nr.3 Popești-Leordeni si Regina Maria este preferata ei din istorie. Dar îi place si Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul si Vlad Țepeș.
Cel mai interesant m-i se pare Sf. Stefan cel Mare. Clasa băiatului meu este a treia C , școala nr. 66, Inv. Mocanu Madalina
Ne-am dori foarte mult sa aflam mai multe despre regele Mihai si ne bucura faptul ca va exista, cat de curand, o carte cu acest subiect. Elevii clasei a IV-a A, Scoala Gimnaziala Nr. 96, Bucuresti.
Bună ziua, cred că Ștefan cel Mare, ar fi un personaj interesant pentru preșcolarii mei, de grupă mare! Mulțumim, Școala Gimnazială nr. 308!
Buna ziua,
Din cele șapte cărți ale seriei, cred ca elevilor de clasa a IVa de la scoala nr 81 le-ar plăcea sa afle mai multe despre nobilul Aeticus.
Dacă ar fi sa alegem alt personaj din istoria României, ar fi Constantin Brâncoveanu. Sau Stefan cel Mare.
Multumim!
Buna ziua. Intr.adevar,cred ca nobilul Aeticus este un personaj interesant pentru elevii clasei a IVa A de la scoala gimnaziala nr 81.
Buna ziua! Sunteti castigatorul premiului oferit de Nemira. Va rog sa imi scrieti pe mail la adresa a.iatagan@gmail.com datele complete si un numar de telefon unde puteti fi contactata. Multumesc si felicitari!
Cred ca baietelului meu Vlad din clasa pregatitoare la Lic. Alexandru Vlahuta ii place sa ii citesc despre Vlad Tepes.
Minunata idee! Abia astept sa le citim! Fiului meu i-ar placea sa afle mai multe despre Stefan cel Mare, in special dupa ce am petrecut o mini vacanta in Bucovina. De asemenea, e fascinat de personajele Egiptului Antic. Clasa Pregatitoare B, liceul Al. Vlahuta.
Fiul meu, Sebastian, elev în clasa pregătitoare la Școală Generala nr. 88, este facinat de luptele între daci și romani. Asa ca orice personalitate din acea vreme ar fi extrem de captivanta pentru el.
Pe lângă regina Maria, fiica mea din clasa pregătitoare, lic. Al. Vlahuță, ar fi interesată de Neagoe Basarab, mai ales că a aflat despre legenda meșterului Manole, a mănăstirii Curtea de Argeș. Și am mai dori să aflăm împreună și despre Smaranda Brăescu. Mulțumim!
Personajul din istorie despre care as vrea sa le citesc elevilor mei de la Clasa Pregatitoare E, Scoala Gimnaziala Nr.27 Bucuresti, este Decebal.
Stefan cel mare
Stefan cel mare vreau……