Jocul imaginaţiei. De ce este important pentru copii.
Hai să ne prefacem că…
Auzim des aceste cuvinte la copiii noştri de toate vârstele şi îi vedem jucându-se cu prietenii sau cu propriile jucării din cameră. Sunt părinţi care încurajează acest fel de joc al imaginaţiei, însă altora le este teamă că cei mici nu mai fac distincţia între fantezie şi realitate.
Capacitatea copiilor de a se transpune în mai multe personaje este esenţială pentru dezvoltarea lui cognitivă şi socială, au arătat studiile realizate în ultimii 75 de ani*. În jocul imaginaţiei, copilul:
- Îşi dezvoltă limbajul prin folosirea multor substantive diferite, a adjectivelor şi a verbelor la timpul viitor,
- Este mai conştient de propriile gânduri şi idei,
- Îşi exprimă mai uşor sentimentele, atât cele pozitive, cât şi cele negative,
- Integrează mai uşor propriile emoţii în întâmplările de peste zi, iar asta duce la mai puţină agresivitate, stăpânire de sine şi empatie,
- Atunci când joacă diferite roluri în scenariul pe care şi l-a imaginat, copilul devine capabil să vadă aceeaşi realitate din mai multe perspective. Iar asta îi dezvoltă abilităţile sociale precum comunicarea şi rezolvarea problemelor.
Jocul imaginaţiei are două componente importante:
1. Jocul fanteziei – începe în jurul vârstei de 2 ani şi este foarte prezent în timpul grădiniţei, când copiii încep să interacţioneze cu unii cu ceilalţi şi au acces la mai multe jucării şi resurse. Poţi recunoaşte acest tip de joc pentru că cei mici inventează scenarii şi devin personaje în aceste poveşti, dar, în acelaşi timp, explică în permanenţă celor din jur ceea ce face sau pretinde a fi.
2. Jocul socio-dramatic este cel în care copilul este cufundat cu totul. Nu mai explică ceea ce face, ci se comportă precum Superman, sau imită un câine, o pisică, etc.
Nu e niciun motiv să ne temem de jocurile imaginaţiei. Copiii învaţă de la sine, cu timpul, limitele dintre realitate şi fantezie. E bine să intrăm cu ei în aceste jocuri, să devenim şi noi personaje în scenariile lor. Aşa vom fi aproape de lumea lor şi le putem vedea temerile, bucuriile, fricile. Pentru că toate sunt exprimate prin glasul personajelor din jocul imaginaţiei.
Într-o duminică dimineaţă friguroasă, aşa am făcut şi eu. Am creat, alături de Sofia, o masă de sărbători pentru toţi prietenii ei din cameră. Sofia le-a construit măsuţa şi a aşezat pe ea şerveţele create chiar de ea. A decupat hârtia şi a desenat pe ea farfurii şi tacâmuri. Fiecare dintre cei invitaţi la masă i-a spus, la ureche şi în şoaptă, ce îşi doreşte să mânânce, iar Sofia le-a creat felurile favorite din plastilină: hamburger, peşte, dar şi salată de alge sau melci prăjiţi 🙂
(P) Pentru şerveţelele roşii şi decoraţiunile de pe masă, noi ne-am inspirat de pe site-ul de activităţi Danonino. Găsiţi acolo zeci de idei de activităţi pentru copii de toate vârstele. Ele sunt perfecte pentru a încuraja jocurile imaginaţiei, atât de importante pentru dezvoltarea lor.
Articolul face parte din proiectul Danonino ”Spune Da”, care susţine autonomia copiilor noştri.
*Articol bazat pe studiile:
The Need for Pretend Play in Child Development, Psychology Today
The Impact of Pretend Play, Virginia University
Fantasy and Dramatic Play grow Children Brains, Psychology Today
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂
COMENTARIILE TALE