Linie aeriană pentru pisici :) Copiii noștri sunt antreprenori de mici.
Ce ziceți de o linie aeriană specială pentru pisici? Unde animalele noastre să se bucure de lux, mâncare senzațională și jucării perfecte? Feline Airlines e inventată de Sofia, dacă vreți bilete, cu ea trebuie să vorbiți. Prețurile sunt în euro, că așa sunt copiii noștri – cetățeni ai lumii ăsteia mari. Și e foarte bine că sunt așa.
Nu vor deveni toți oameni de afaceri, nu toți vor avea propria firmă. Dar nu asta este cel mai important. Să le încurajezi spiritul antreprenorial copiilor înseamnă să le cultivi libertatea de gândire, să îi îndemni să găsească soluții neconvenționale pentru problemele cu care se confruntă. Înseamnă să le arăți ce înseamnă competiție bazată pe idei. Poate că Feline Airlines va deveni cândva realitate. Poate că nu. Dar inventivitatea Sofiei și a copiilor din generația ei e remarcabilă și trebuie păstrată cu grijă.
Nu trebuie să le punem în mână manuale de afaceri sau să îi forțăm să gândească doar în termeni pragmatici de business, dar o carte de povești care să le spună cum pot fi banii cheltuiți cu înțelepciune sau cum pot fi economisiți pentru a-și îndeplini visurile le prinde foarte bine.
O astfel de carte este Școala banilor bine-crescuți a Cristinei Andone. Sunt două volume, al doilea a apărut de curând la Editura Univers. Nu cred că se poate scrie mai frumos despre salariu, buget, dobândă, credit și rate decât a făcut-o Cristina. A inventat personaje tare simpatice, cum este înțeleptul șoricel Bonifaciu, veverița Michi cea prevăzătoare sau bufnița- scriitoare Georgina.
Prima poveste se întâmplă ”în Ținutul Depărtișor unde bate un vânt rău care aduce cu el un praf otrăvitor cum nu se mai văzuse până atunci”. Vă sună cunoscut? Și mie, pentru că povestea e despre pandemie. Dar Cristina a scris despre această perioadă dificilă într-un mod inedit. Accentul e pus pe modul în care ne putem face provizii pentru vremuri tulburi în care salariul nu mai e sigur, ba chiar a fost tăiat la jumătate. Așa că, în povestea ei, fiecare personaj încearcă să se descurce cum poate, să facă economii, să se protejeze, să îi ajute pe ceilalți și să nu își piardă speranța.
Despre primul volum din Școala banilor bine-crescuți am scris AICI. Ambele cărți le găsiți în librării, dar și pe site-ul Editurii Univers.
COMENTARIILE TALE