Mai mult decât un ursuleţ de pluş
Când Sofia a fost în clasa pregătitoare, doamna învăţătoare a încurajat-o, pe ea şi pe toţi ceilalţi copii din clasă, să îşi aducă jucăria preferată la ore. Aşa le va fi mai uşor să se adapteze, ne explica ea. Aşa că vedeai roboţi, animale de pluş, păpuşi, dinozauri, chiar şi câte o mică păturică pufoasă care învăţau, în bancă, alături de copii. A fost o decizie înţeleaptă. Aceste obiecte au rolul de a-i ajuta pe copii să se liniştească în absenţa părinţilor. Cei mici le atribuie puteri magice şi pentru ei au o valoare imensă. Îi ajută să stabilească legături cu lumea exterioară şi să se simtă în siguranţă.
sursa: pixabay.com
Aceste obiecte dragi nu arată că un copil este neputincios să se despartă de părinţi sau să înfrunte lumea singur. Studiile din ultimii ani au demonstrat contrariul. Ele le dau copiilor putere şi încredere şi, prin urmare, îi fac independenţi. 60% dintre copii au o jucărie preferată pe care o iau cu ei oriunde Copiii care iau după ei obiectul drag sunt mai concentraţi, mai dornici să exploreze. Cu ursuleţul sau păturica alături, copiii se simt în siguranţă în situaţii nefamiliare precum creşa, grădiniţa sau şcoala. Când se lovesc şi mama nu este acolo să sărute rana, jucăria de pluş face ca totul să fie în regulă. Atunci când vor fi pregătiţi, cei mici vor decide singuri să se despartă de obiectul preferat.
Sunt convinsă că şi copiii voştri au jucăria preferată. Lăsaţi-i să o ia la grădiniţă sau la şcoală, mai ales dacă sunt în grupa mică sau în clasa pregătitoare. Nu îi despărţiţi de prietenii lor de pluş, va fi o dublă despărţire: de voi şi de obiectul drag care îi ţine, imaginar, de mână.
Citeşte cum poveştile te pot ajuta să pătrunzi în sufletul şi mintea copilului tău. Poveştile salvează totul. Miraculos.
Articol bazat pe:
More Than Just Teddy Bears, Psychology Today
Imaginary companions. Are they good for children?, Psychology Journal
COMENTARIILE TALE