O carte mică pentru copii cu suflet mare
– Hai, Sof, încearcă să dormi.
– Mai spune-mi o poveste, mami.
– Dar ţi-am citit deja o poveste. Acum am stins lumina şi adormim.
– Nu mi se închid ochii. Inventează tu o poveste.
– Hm… un pui de libelulă zboară zănatic printre flori. E foarte specială libelula asta, are aripile colorate diferit. Sunt rozalii cele din dreapta şi portocalii cele din stânga.
– Îmi place, mai spune-mi.
– Mai e ceva ciudat la puiul nostru de libelulă. Nu poate zbura drept, ca celelalte gâze. Aripioarele ei bat numai în ritmul emoţiilor pe care le simte. Aşa că mai mult ţopăie prin aer, se învârte sau o zbugheşte în zig-zag printre copaci.
– E caraghioasă, mami, libelula asta. Dar pare simpatică. Cum o cheamă?
– Nu prea ştiu, cum ai vrea să o cheme?
– Ar putea fi libelula Carla. Îţi place, mami?
În seara următoare, Sofia se învârtea în jurul patului şi se prefăcea că zboară precum puiul de libelulă.
– Ce mai face Carla, mami, ce mai face în seara asta?
Aşa s-a născut povestea libelulei zănatice şi a prietenei sale haioase, bondăriţa Riţa. În fiecare seară am adăugat câte ceva. În fiecare seară, Sofia râdea, cu râsul sincer al copiilor surprinşi de o poveste frumoasă. Îi mai inventasem istorioare până atunci, dar niciodată nu o simţisem atât de implicată, atât de entuziasmată şi de nerăbdătoare să audă continuarea.
Atunci am ştiut că trebuie să aştern pe hârtie povestea asta. Am scris şi am rescris, am şters, am modificat, am editat, am scurtat şi am modificat de sute de ori. Voiam să fie o poveste în care să se regăsească toţi copiii, care să le dea curaj şi încredere în ei. Să le lumineze ochii şi să le întindă aripile.
Nu e uşor să scrii pentru copii. Ei sunt cei mai aprigi comentatori. Sesizează imediat dacă povestea nu curge, dacă o întâmplare e neverosimilă, dacă sunt cuvinte sau exprimări greoaie. Imaginaţia lor ajunge până la stele şi înapoi într-o fracţiune de secundă. Ceea ce tu scrii şi rescrii de o sută de ori în căutarea unei idei, ei gândesc într-o clipită. E greu să îi surprinzi.
Copiii sunt cei mai duri critici. Iar Sofia nu face excepţie. Ea mi-a dat curaj, m-a tras de mânecă atunci când nu mai aveam inspiraţie, mi-a sugerat scene şi mai ales dialoguri amuzante.
foto credit: Remus Andrei Ion
Dar cartea aceasta nu ar fi existat dacă Sofia nu mi-ar fi permis să intru în lumea ei, să retrăiesc copilăria alături de ea, în mod conştient şi cu o mare bucurie. Iar pentru asta îi sunt recunoscătoare. Povestea aceasta este şi a ei. Şi a tuturor copiilor care se încăpăţânează să ne arate lumea aşa cum o văd ei: haioasă, aiurită. duioasă, dulce, colorată şi plină de posibilităţi.
Şi, sigur, cartea aceasta nu ar fi existat dacă editura Pandora M nu ar fi crezut în ea şi dacă talentatul Ionuţ Olaru nu i-ar fi dat viaţă într-un mod atât de vesel şi colorat.
Ploaia Curcubeu şi-a luat deja zborul către toate librăriile din ţară. O puteţi găsi inclusiv în librăriile online, dar şi pe site-ul editurii Pandora M, parte din Grupul Editorial Trei.
CE SPUN ALŢII DESPRE PLOAIA CURCUBEU
”E o carte optimistă, colorată, ce sigur trebuie să-și găsească locul în bibliotecile copiilor plini de imaginație și vise frumoase!”, spun Anca şi Ema. Pe blogintandem.ro găsiţi o recenzie video a cărţii.
sursa foto: blogintandem.ro
”Cartea asta, Ploia curcubeu, e chiar o ploaie de bucurie și de magie. Nu trebuie să închizi ochii și să-ți imaginezi tu, pentru că ele, ilustrațiile și firul poveștii, te îmbie la imaginarea unei lumi. E ca si cum ai citi cu toate simțurile cartea.”, spune Aura Angheliu, de la jurnaluluneimame.ro
”Asta chiar e o poveste adevărată. Despre puterea copiilor de a schimba lumea, despre a fi diferit și despre prieteni-curcubeu.”, spune Miruna Ioani, de la şiblondelegandesc.ro.
LANSAREA
Cum a fost la lansarea cărţii? O minune de atmosferă caldă şi prietenoasă, plină de zâmbete de copii. Am povestit, am râs şi am desenat. Ne-am bucurat de cărţi şi de poveşti.
Un mulţumesc special pentru ItsyBitsy şi mai ales Nadiei Tătaru, fondator şi director al radioului pentru copii, care a fost alături de mine la lansarea cărţii. ”Ploaia Curcubeu este o carte ca o îmbrățișare blândă și plină de iubire, o carte de citit, privit și visat, într-o îmbrățișare părinte-copil… ”, sunt cuvintele Nadiei Tătaru aşternute chiar pe coperta cărţii.
Mascota Danonino a înveselit atmosfera la lansare. SLooP Smuti a făcut deliciul micilor pofticioşi. Iar Minunino a oferit cadouri pentru imunitate tuturor copiilor. Le mulţumesc lor, precum şi prietenilor mei de la Parenting Ads, care au avut încredere şi au susţinut acest proiect.
(click pe fotografii pentru a le vedea mai mari)
Vă reamintesc că Ploaia Curcubeu şi-a luat zborul către toate librăriile din ţară. O puteţi găsi inclusiv în librăriile online, dar şi pe site-ul editurii Pandora M, parte din Grupul Editorial Trei.
1 Response
[…] O carte frumoasă de pus sub bradul de Crăciun. […]