O platformă cu sute de PROIECTE ŞCOLARE GRATUITE
Ştiinţele Naturii. Pentru mine reprezintă una dintre cele mai importante materii pe care copiii le au în şcoală. Cel puţin, aşa ar trebui să fie.
Pentru că materia asta are legătură cu tot ceea ce ne înconjoară, cu oamenii care suntem, cu pământul pe care trăim, cu gravitaţia care nu ne lasă să zburăm în spaţiu, cu pădurile care ne dau aer, cu animalele care au fiecare rolul lor în ecosistemul din care toţi facem parte. Este materia care dă copiilor dimensiunea universului în care trăiesc, îi face curioşi, îi face să viseze la stele, să încerce să îşi explice fenomenele, să caute relaţia dintre cauză şi efect.
Cu manuale pe măsură, Ştiinţele Naturii ar fi una dintre cele mai iubite materii din şcoală. Cel puţin în cazul Sofiei, aşa şi este.
Sofia a început să studieze Ştiinţele Naturii prima dată în clasa a III-a şi a aşteptat cu nerăbdare să înveţe despre animale, preferatele ei. Sofia a crescut cu enciclopediile în braţe şi e pasionată de natură, cu animalele, plantele, fenomenele meteo, norii şi soarele şi stelele ei. Iubeşte gheparzii, dar ştie despe axolotl sau alte ciudăţenii de creaturi care fac lumea asta a noastră atât de interesantă.
Acum, în clasa a IV-a, face din nou Ştiinţele Naturii. De data aceasta cu mai mult accent pe Sistemul Solar, surse de energie, mari inventatori, fosile şi alte mărturii ale vietii din trecut. M-am uitat pe manual si mi-au placut tare mult temele alese de autori pentru anul acesta de studiu. Iar Sofia l-a citit deja de la cap la coadă şi nici măcar nu a început şcoala bine :).
Copiii noştri au acces la atât de multă informaţie de calitate, şi atât de uşor datorită resurselor de pe internet. Dacă le stârneşti curiozitatea, vor căuta singuri în enciclopedii, se vor uita la documentare, vor încerca să înţeleagă ceea ce văd în jurul lor. Vor fi curioşi şi îşi vor pune întrebări, iar acestea sunt calităţi care îi vor ajuta mai târziu să se adapteze la lumea asta în continuă schimbare.
M-am bucurat mult când Sofia mi-a cerut să lucrăm împreună la un proiect care o ajuta să înţeleagă mai bine Sistemul Solar, ordinea planetelor şi rolul pe care îl are Luna. Ştia, încă de anul trecut, de platforma gratuită Creative Park, acolo unde găseşti multe idei pentru proiecte şcolare. A folosit-o de mai multe ori până acum. De data aceasta, Sofia ales să realizăm Sistemul Solar, astfel încât să reţină mai uşor ordinea planetelor şi diferenţa între dimensiunile şi structura lor.
(P) Ca să ne iasă culorile cât mai vii şi realiste, noi am avut ocazia să testăm o imprimantă Canon Pixma TS5150. Am montat-o uşor, am imprimat rapid, iar Sofia s-a bucurat cât ai clipi de proiectele ei. Iar când ai un copil căruia îi plac mult astfel de proiecte, e mai bine să ai cartuşe XL care imprimă mai mult la aceleaşi costuri. Imprimanta poate fi conectată direct la Facebook, Instagram sau poate imprima direct de pe telefon sau din orice serviciu cloud. Dacă aveţi nevoie, are şi un scanner performant încorporat.
Dacă decideţi să cumpăraţi o imprimantă Canon, modelul acesta sau alt model, primiţi imediat cadou un rucsac simpatic numai bun de folosit la şcoală. Despre această campanie Canon backtoschool, găsiţi mai multe detalii aici.
Pe Creative Park găsiţi şi machete pentru a realiza globul pământesc sau luna cu toate craterele ei. La fel de interesante sunt proiectele care explică atât de bine ce se află în interiorul Pământului, care sunt fazele lunii, care este structura Soarelui sau cum se formează cutremurele. Ca profesor, nu e uşor să explici aceste fenomene complexe. Dar, când copiii pot crea singuri proiecte 3D cu ajutorul acestei platforme gratuite, atunci lucrurile se simplifică şi devin şi mai interesante.
Sofia şi-a făcut pentru camera ei şi o decoraţiune cu fazele Lunii şi o steluţă strălucitoare. Urmează să decupăm şi să lipim pe perete şi Sistemul Solar. Am folosit şabloanele de pe Creative Park, le-am imprimat, le-am decupat şi apoi le-am lipit.
Pe Creative Park găsiţi sute de astfel de idei pentru proiecte şcolare sau pentru grădiniţă. Toate gratuite şi uşor de folosit.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂
Super idei! Multumim!