Opţională şi nu prea

Ministerul Educaţiei a tăiat, pur şi simplu, o oră din programul săptămânal de studiu al elevilor. Aşa a înţeles să aplice decizia Curţii Constituţionale cu privire la predarea religiei. Le spune copiilor că pot sta, pur şi simplu, acasă dacă această materie este la începutul sau la sfârşitul programului. Sau că pot desena sau citi orice altceva dacă ora este în mijlocul programului.

 

Biblia

 

Religia era, până acum, parte din cele 19 ore obligatorii pe care un elev de la clasa pregătitoare, spre exemplu, le avea săptămânal. La acestea se putea adăuga o oră pentru o disciplină opţională, lăsată la latitudinea şcolii. Fără religie, programul se reduce. Iar asta încalcă planul de învăţământ elaborat chiar de minister.

 

Nu sunt adepta unui orar încărcat, mai ales la clasele mici. Dar decizia de a renunţa la o oră nu poate fi luată conjunctural, ci în urma unei decizii gândite şi aplicate cu convingerea că este în beneficiul copiilor.

Nu există nicio modalitate prin care şcolile să ofere o alternativă celor care ar vrea să înveţe altceva în locul religiei. Pur şi simplu pentru că nu au spaţiu şi nici personal suplimentar. Clasele pregătitoare, introduse recent, au ocupat laboratoarele, bibliotecile, chiar şi sălile de sport ale şcolilor. Nu au unde să ducă elevii care ar vrea să studieze altceva. Şi nu au nici cadre didactice care să poată preda o altă materie, pentru că nu se pot face noi angajări.

Aşadar, ar trebui să fim mulţumiţi noi, cei care credem că programul de la şcoală al copiilor noştri este prea încărcat. Tocmai li s-a tăiat o oră din norma săptămânală. Cei care am fi vrut să existe o alternativă la studiul religiei – poate o oră fără materie de predat şi fără teme – va trebui să mai aşteptăm. Până la calendele greceşti.

PS
Planul cadru pentru învăţământul primar îl puteţi verifica aici. Acesta prevede clar minimum 19 ore obligatorii pentru clasa pregătitoare şi 20 de ore pentru clasa I.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *